Mennyi az f (x) =8x^4-544x^3+13873x^2-157216x függvény minimuma és milyen x eleme [0;34] esetén veszi fel azt?
Figyelt kérdés
Valahogy deriválással kéne megoldani.2015. febr. 7. 19:57
1/5 anonim válasza:
ott van minimuma ahol az első derivált értéke 0, de utána harmadfokút kell megoldani az meg elég érdekes mutatvány :D
2/5 anonim válasza:
32x^3-1632x^2+27746x-157216=0
Ott lesznek szélsőértékek ahol ez 0
ez x=16
mivel negatívból megy át pozitívba, így az eredeti függvénynek ott minimum értéke van
értékét meg megkapod úgy h behelyettesítesz 16-ot.
3/5 A kérdező kommentje:
köszönöm!
még az első deriváltig eljutottam, aztán harmadfokú lett és nem tudtam kihozni.
2015. febr. 7. 22:38
4/5 Tom Benko válasza:
A harmadfokút próbáljuk meg szorzattá bontani, általában a feladatok úgy készülnek, hogy ezek szép számok.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszi, mivel írta valaki, hogy 16 megoldása a harmadfokúnak, ki tudtam emelni x-16-ot, így lett egy szorzat, aminek értéke 0, innen már megoldottam
2015. febr. 8. 18:24
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!