Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az ábrán látható R=30 cm-es...

Az ábrán látható R=30 cm-es körben meghajlított drótpályán egy 5 g tömegű gyöngy csúszik végig súrlódás nélkül. A gyöngyöt h=105 cm magasságból engedjük el. (a) Mekkora a gyöngy sebessége az A pontban? (b kérdés lent)?

Figyelt kérdés

(b) Mekkora erőt fejt ki a drót a gyöngyre az A pontban?

A megoldásnak elvileg a következőnek kéne lennie: 0,1 N lefelé

Kép hozzá: [link]

Az (a) kérdést "elvileg" sikerült megoldanom a következőképpen (nem biztos, hogy jó):

m = 5 g = 5 * 10^-3 kg

h = 105 cm = 1,05 m

R = 30 cm = 0,3 m

Emozgási = Ehelyzeti =>

=> 1/2 * m * v^2 = m * g * h

=> v = gyök(m * g * h * 2) = gyök(21) = 4.58 m/s

A (b)-hez hozzá sem tudtam fogni, ötletem sincs hogyan kéne megoldani.

2015. jan. 26. 15:07
 1/9 bongolo ***** válasza:

a)

Majdnem jó, de az A pontban is van helyzeti energiája is, hisz ott is 2R magasan van. Azt még vedd bele.

(Az ábra egyébként nem túl jó. A megadott adatokkal csak akkor lehet kiszámolni, ha a körhurok alja után már nem megy lejjebb a drót, de az ábrán mintha lejjebb menne, szóval mintha kicsit lejjebb lennne a h magasság alja...)

b)

A gyöngy körmozgást végez. Akkor viszont centripetális erőnek kell rá hatnia. Tudod a sebességet, abból ki tudod számolni a centripetális gyorsulást (a_cp = v²/R), abból meg az F_cp-t (F_cp = m·a_cp).

Ez kell legyen a teljes lefelé mutató erő az A pontban. Ebből m·g adódik a gravitációból, a maradékot kell adnia a drőtpályának. Tehát a drót által kifejtett erő = F_cp - m·g

(Valójában a gyögy úgy "érzi", hogy ha nagy a sebessége, akkor még a felső pontban is ki akar röpülni a körpályáról felfelé, de a drótpálya nem engedi. Ez a nyomóerő lesz az, amit a kérdés kérdez. Ha nem lenne elég nagy a sebesség, akkor nem jutna fel a gyöngy az A pontog, korábban leesne a pályáról. Azt onnan lehet tudni, hogy az akkora sebességhez tartozó centripetális erő kisebb lene, mint a gyöngy súlya.)

2015. jan. 26. 15:57
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! :) A 2R-t hogy vegyem bele?

1/2 * m * v^2 = m * g * h + m * g * 2R

=> v = gyök(2 * g * h + g * 2R) Így gondoltad?

(Előzőnél a képletet rosszul írtam le, mert elfelejtettem jobb oldalt is osztani m-mel, de a gyök(21) az jó, mert előtte jól számoltam, csak ide írtam le rosszul.)

2015. jan. 26. 16:13
 3/9 A kérdező kommentje:

v = gyök(2 * g * h + 2 * g * 2R)

(Most meg a 2-est hagytam le jobb oldalról :D)

2015. jan. 26. 16:14
 4/9 bongolo ***** válasza:

Nem.

Emozgási_1 + Ehelyzeti_1 = Emozgási_2 + Ehelyzeti_2

Az első helyen (kiindulás) csak helyzeti van, a másodikon van mindkettő:

Ehelyzeti_1 = Emozgási_2 + Ehelyzeti_2

m·g·h = 1/2·m·v² + m·g·(2R)

stb.

2015. jan. 26. 17:27
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, így már kijött az eredmény! :)
2015. jan. 26. 17:59
 6/9 A kérdező kommentje:
Egyébként azt, hogy 2R magasságban van az A pontban, azt hogy tudom megkapni? (Rajzot nem én készítettem, pdf fájlban volt a rajz.)
2015. jan. 26. 18:05
 7/9 A kérdező kommentje:
Ekkorra már a talajon van és más magasságot nem kell belevenni csak a kör sugarát kétszer?
2015. jan. 26. 18:07
 8/9 bongolo ***** válasza:

> Egyébként azt, hogy 2R magasságban van az A pontban, azt hogy tudom megkapni?

Nem tudom, értem-e a kérdésedet? A kör tetején van az A pont, ami átmérőnyi magasságban van az aljától. Az átmérő meg dupla sugár.

2015. jan. 26. 23:53
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2015. jan. 27. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!