Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy 5 kg-os téglát 8 m/s...

Egy 5 kg-os téglát 8 m/s sebességgel indítunk felfelé egy 30°-os hajlásszögű lejtőn. A tégla 3 m megtétele után áll meg. (a) Mekkora a tégla mozgási energiájának megváltozása? (b) Mekkora a súrlódási erő? (c) Mekkora a csúszási súrlódási együttható?

Figyelt kérdés

Kép a feladatról: [link]

Valaki segítene megoldani és el tudná magyarázni a gondolatmenetet? Például, hogy miből lehet kiszámolni az Ft-t (tartó erőt) és az Fy-t (ugyebár van Fx és Fy), illetve az Fh-t és az Fx-et? Mert sosem tudom, hogy én most az Fx-et vagy az Fs-t vagy az Fh-t számolom-e ki, ha szinuszos és koszinuszos szorzással akarom megoldani (pl. Ft = Fg * cos30 vagy Fy = Fg * cos 30).

2015. jan. 19. 22:47
 1/2 bongolo ***** válasza:

a)

A teljes mozgási energia eltűnik, hisz megállt a test. Kezdetben volt 1/2·5·8² J = 160 J, a végén meg 0 J.

b)

Ha 30° a lejtő, akkor a lejtő magassága éppen fele a megtett útnak (sin 30° = 1/2). Szóval 1.5 méter magasra jutott fel.

A helyzeti energiája:

Eh = m·g·h = 5·10·1.5 J = 75 J

Vagyis a teljes energiája 160 J-ról lecsökkent 75 J-ra. A maradékot a súrlódás égette el:

Fs·s = 85 J

Fs·3 m = 85 J

Fs = 28,33 N

c)

A nyomóerő merőleges a lejtőre, a súlyerő függőleges, vagyis 30°-os szögben van a kettő. Nem tudom, Fx Fy Fh-val miket jelöltél, de egyszerűen fel kell rajzolni az erőket, a súlyerőt a lejtőre merőleges és párhuzamos komponensekre kell bontani a rajzon (viszonylag szépen!) és akkor látszik, hogy mit hogyan tudsz kiszámolni.

[link]

Most a nyomóerő:

Fny = m·g · cos 30°

(Te tartóerőnek hívtad ugyanezt, én nyomóerőnek tanultam.)

Fby = 43.3 J

Fs = Fny·μ

Ebből μ kijön...

2015. jan. 19. 23:58
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2015. jan. 20. 00:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!