Statikában ezt hogyan kell megoldani?
Adott az alábbi feladat. Ilyen súlypontos számolós feladat, tau-t meg ilyeneket kell kiszámítani. Valaki segítene hogy itt hogyan van? (Van egy megoldás a lapon, az jó? Szerintem nem, mert a két kis kivágott négyzetnél felül és alul is van rétegszélesség változás nem? Szóval nem csak ott ahol be van a képen jelölve, de így viszont az eredő S-t nem tudom hogyan kéne kiszámolni?
Statikai nyomaték: felület*karjával.
Karja=sulyponttól mért távolság a forgástengelytől (most).
Kör területe ismert, téglalapé szintén. Mi a probléma? Ez egy ovodás példa.
Mondjuk ez inkább szilárdságtan,mint statika,de a lényeg a következő:Ha tau kell,vagyis nyíró feszültség,azt a Zsuravszkij-képlettel tudod meghatározni.Ez nem más,mint:
T*Sx'/Ix*b,ahol T az az erő,ami hat az adott keresztmetszetre,Sx' a félkeresztmetszet statikai nyomatéka a súlyponti X tengelyre,Ix az x tengelyre vett inercia,b pedig az elcsúszni akaró rész szélessége.De ezt látom is a papíron(vagy valami hasonlót).T az ugye adott,Ix-et ki tudod számolni,ha megvan a súlypontra vett statikai nyomaték(Xs).B pedig a nyíróerő irányába eső,elcsúszni akaró területrészlet szélessége.Szerintem a nyíróerő-ábráddal baj van,mivel ahol ki van vágva,ott ugrania kellene.Ennek az az oka,hogy ott csökken a keresztmetszet szélessége,tehát kisebb felületre ugyanakkora erő hat,az nagyobb feszültséggel jár.És azt sem értem,hogy kizépen miért ugrik lefelé?Középen kell lennie a legnagyobb nyíróerőnek,ez szinte biztos.Sajnos az adatokat nem látom,de ha bármi kérdésed van,írd meg bátran és próbálok segíteni.Ha ide leírnád az adatokat,okosabb lennék :D
"nagyszerű... leírtad a legalapvetőbb számításokat, de a kérdésemben leírtam hogy mi a gond. de te inkább hagyjad úgy látom gőzöd sincs az egészről"
Az a probléma, hogy a legalapvetőbb dolgokkal is problémád van.
Javaslom, kezd el tanulmányozni Muttnyánszky Ádám Szilárdságtan könyvét, érdemes!
Másrészt belinkeltél egy totál homályos képet, mit gondolsz ki fogja neked ezt kibogarászni?
Amúgy a zsurakovszkij formulába is csak azokat a képleteket kell beírni, amit én is leírtam. Viszont ha nem tudsz paraméteresen számolni és egy futókoordinátát felvenni a taufesz fv. rajzolásához, az már a te bajod.
Mellesleg meg pötyögd be a képleteket valami matematikai programcsomagba, aztán az majd szépen kirajzolja neked a függvényeket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!