Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért fázunk meg kánikulában,...

Miért fázunk meg kánikulában, amikor strandolásnál kijövünk a vízből? Ha szél fúj, miért fázunk még jobban?

Figyelt kérdés
10 osztályos fizika kérdés, órán, halmazállapotváltozás témakörben kérdezték.
2015. jan. 17. 16:48
 1/6 Csicsky ***** válasza:
79%

Itt meg van magyarázva:

[link]

Ha további kérdésed lenne, szólj.

2015. jan. 18. 15:15
 2/6 A kérdező kommentje:
Ezeket elolvastam, köszi, de mégsem tudom a választ, nem vagyok egy fizikus agy! A tanár szerint valami molekulákkal kapcsolatos a válasz, de konkrétan nem mondta meg, és érdekelne.Segítenél?
2015. jan. 18. 20:09
 3/6 Csicsky ***** válasza:
84%

[link]

Idézek belőle:

A párolgáshoz hő kell, melyet a párolgó anyagok részben önmaguktól, részben környezetüktől vonnak el, ezért a párolgás a környezet lehűlésével jár.

Párolgás csak a folyadék szabad (gázzal, ill, levegővel érintkező) felületén történik. A párolgás jelensége a molekulák hőmozgásával magyarázható (Hő).

Mivel a molekulák egy része az átlagnál nagyobb, más része kisebb sebességgel mozog, a nagyobb sebességű molekulák legyőzhetik a folyadék felületén működő visszatartó erőt (Felületi feszültség), és elszakadva a folyadéktól, a felette levő térbe repülnek.

Most nem tudom, hogy a tanár konkrétan mire kíváncsi. Mert lehet ezt bonyolultabbul is elmagyarázni, de akkor meg nemigen lesz érthető:

[link]

Most itt azt is meg kellene említeni, hogy a molekulák mozgási sebessége határozza meg az anyag hőmérsékletét, ezt nevezzük hőmozgásnak. Itt fontos tudni, hogy a molekulák nem egyforma sebességgel mozognak, hanem egy bizonyos statisztikai eloszlás szerint, ami azt jelenti, hogy pl. egy pohár 20 ºC vízben akadnak olyan molekulák is, amik nagyon gyorsan mozognak, ha ezeknek kiszámítanánk a hőmérsékletét, akkor akár 100 ºC is lehetne, míg mások meg csak egészen lassan mozognak, mintha csak a fagypont közelében lennének. A párolgás közben azok párolognak el, amelyek igen gyorsan mozognak, így aztán a lassabban mozgók aránya nagyobb lesz a pohár vízben, ami aztán úgy nyilvánul meg, hogy a víz a pohárban lehűl.

Ha huzatot csinálunk a pohár felett, akkor gyorsabb lesz a párolgás, mert ez függ attól, hogy a levegő páratartalma közvetlenül a vízfelület felett mennyi. Ha a pohár feletti nagyobb páratartalmú levegőt eltereljük másfele (mert ahogy párolog a víz, úgy növeli a pohár felett a levegő páratartalmát és ha elérné a 100%-os relatív páratartalmat akkor a párolgás megszűnne), akkor a száraz levegőben jobban tud a víz párologni.

Most itt nem akarok belemenni a dinamikus egyensúly dolgába, de ha ez is érdekel, akkor itt van róla szó (a # 3 és a # 4 válasz):

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2015. jan. 18. 20:53
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi, szóval röviden a párolgás hőt von el a környezetétől, jelen esetben a bőrünktől, ezért fázunk.A szél meg a vízmolekulákat kiszakítja a vízcseppből,gyorsabb a folyamat, és közben még hűti is a bőrt, ezért fázunk még jobban.
2015. jan. 19. 17:18
 5/6 Csicsky ***** válasza:
59%
Az nem lehet úgy mondani, hogy a szél kiszakítja a vízmolekulát a vízcseppből. A gyorsabb párolgás a szél (huzat) hatására a dinamikus egyensúllyal kapcsolatos. Erről itt nem szóltam, de mellékeltem egy linket, ahol ez ki van fejtve, hogy miről van is szó. Itt meg kell érteni a párolgás mechanizmusát és ehhez egy kicsit jobban bele kell mélyedni a témába. Ezt én sajnos nem tudom olyan köznapi módon elmagyarázni, ahogy szeretnéd.
2015. jan. 19. 20:13
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi az eddigieket is!
2015. jan. 20. 12:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!