EGyszerű Fizika feladat (szél sebesség)?
Valaki segítene levezetni ?
Nem tudom kikövetkeztetni miből keletkezik a szél.
Egy kisrepülőgép levegőhöz képesti sebessége 500 km/h. A pilóta 800 kmre északra szeretne eljutni, de észreveszi, hogy az északi iránytól 10°ra keletre kell kormányoznia, hogy tartsa a tervezett irányt. Az utazás 2 órát vesz igénybe. Mekkora a szél sebességének nagysága?
A derékszögű háromszög egyik befogója 800km, míg az átfogó 800/cos(10°)=812.34km
A rövidebbik átfogó hasonló módon számolható(vagy a Pitagorasz-tétellel): tg(10°)*800=141km
Mivel az utazás 2 óráig tart, ezért a szél is 2 óráig befolyásolja az utazás hosszát, így az v=s/t képlettel számolható a szél sebessége: v=141/2=70.5km/h
Engem az zavar, hogy túl sok az adat van megadva.
Ezt nem használtad fel sehol:
"Egy kisrepülőgép levegőhöz képesti sebessége 500 km/h."
500km/h 2 óra alatt az 1000km.
Tehát ez vagy egy 800km-1000km oldalú derékszögű háromszög.
Vagy egy 800km- 10fokos.
A kettő egyszerre nem lehet.
Mekkora a szél sebességének nagysága? (127 km/h)
eZ van a megoldásban, de ez sehogy nem jön ki nekem.
Szia!
A válasz abban rejlik, hogy a feladat nem írja, hogy a szélnek csak K-NY-i komponense van. Van annak É-D-i komponense is, ami, ha minden igaz szembe fúja a gépet!
Ti csak egy komponenssel számoltok, ezért nem lehetséges a 10 fok, meg a többi!
Ha felrajzolod a repülőgép É-D-i sebességét és azt, hogy 10 fokot kell kormányoznia, valamit tudod, hogy a sebessége a nyugodt levegőhöz képest 500km/h, akkor kapsz egy olyan háromszöget, aminek a befogója 500km/h, míg az egyik szöge 10 fok.
Namost, ha ezzel kiszámolod, hogy mekkora lenne a repülőgép É-D- i sebességkomponense, akkor azt kapod, hogy 492.4 km/h, azaz, a szélnek 92.4 km/h sebességgel szembe kell fújnia. Ez az egyik komponense a szél sebességének.
A K-NY-i komponensét meg simán megkapod szintén szögfügvénnyel, sin(10)*500km/h azaz 86,82km/h.
Vszél^2=86,82^2+92,4^2
Vszél=126.7km/h
Nekem ennyi jött ki, de agyaljatok rajta, mert nem tuti, fejből nyomtam.
A megoldásomban benne van, hogy 800km-t tett meg két óra alatt, mert abból jött ki a fenti 400km/h átlag, amit levontam a 492-ből.
Szerintem így minden adat fel van használva! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!