Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek másodfokú fgv mikor...

Matek másodfokú fgv mikor konvex és mikor konkáv?

Figyelt kérdés
Mindig azt tanítják, ha az ax^2-bx+c=0 fgvben az a>0, akkor a fgv konvex, és ha a<0, akkor konkáv. De mi van akkor ha beszorozzuk a fgv-t -1-el, akkor megfordul a fgv? Vagy mivan ha egy adott -a szoezójú fgvt beszorzunk -1-el és akkor mindig konvex fgvt fogunk kapni v mivan ilyenkor?
2015. jan. 2. 22:57
 1/10 anonim ***** válasza:

Mi az a „szoezójú fgvt”?

Amúgy igen, ha egy függvénynek az ellentettjét veszed, akkor a konvexitása is az ellenkezőjére változik.

2015. jan. 2. 23:03
 2/10 A kérdező kommentje:
szorzójú
2015. jan. 2. 23:05
 3/10 anonim ***** válasza:

"az ax^2-bx+c=0 fgvben"

A függvény és az egyenlet fogalmát kavarod. Egyenletet írsz, és függvényről beszélsz.

Egy egyenletnek szabad mindkét oldalát.....

Ha egy függvénnyel végzel műveletet (például szorzod (-1)-gyel), az transzformáció (például tükrözi a görbét )

Nem tudom érthető-e?

2015. jan. 2. 23:05
 4/10 A kérdező kommentje:

egyenletről beszélek, az sántít nekem, hogy elvileg akkor -1-el szorozva a "magunk javára" megfordíthajuk a fgv ábrát, konvexre vagy konkávra, az a előtag előjelét változtatva. Érted? ax^2-bx+c=0 (konvex)

*-1: -ax^2+bx-c=0 (konkáv)

Ezt így lehet? (nekem nem logikus)

2015. jan. 2. 23:22
 5/10 anonim ***** válasza:
Igen, ha -1-gyel szorzod, akkor tükrözöd, hiszen ahol eddig mondjuk +5-öt vettél föl, ott -5-öt fogsz, és ugyanígy a többivel. Tehát ha egy fv. konvex, akkor -1 szorzóval konkáv lesz, és fordítva. De egy fv. nem mindig konvex. Egy fv. lehet konvex is és konkáv is, a kettőt egymástól mindig az inflexiós pont választja el. Ez az a pont, ahol a fv. konvexből konkávba vált (vagy fordítva), vagy másképpen, ahol görbületet vált.
2015. jan. 2. 23:22
 6/10 anonim ***** válasza:
De egyenletként még mindig nem jelölheted. Hiszen egy függvényt jelölsz, és nem egy egyenletet.
2015. jan. 2. 23:24
 7/10 anonim ***** válasza:

A zérushelyek szempontjából tök mindegy, hogy a függvény konvex vagy konkáv. A zérushely az egy pontban van, a konvexitáshoz meg minimum 3 helyen kell értelmesnek lennie a függvénynek.

Amikor -1-gyel szorzod, akkor ahol 0 volt 0 marad, mert -1*0 = 0, ez nem változtatja meg a gyökök helyét.

2015. jan. 2. 23:25
 8/10 A kérdező kommentje:
Utolsó értem, hogy mit mondasz, már csak azért vagyok pipa, hogy a suliban nekem úgy tanították, az a előtag előjeléből kell/lehet megállapítani hogy konkáv v konvex, holott tudni kéne a csúcsot is.
2015. jan. 2. 23:32
 9/10 anonim ***** válasza:
Másodfokú függvénynél nem kéne tudni a csúcsot (akármit is nevezel csúcsnak), ott a főegyüttható előjele már valóban magában meghatározza, hogy konvex vagy konkáv. Szerintem emiatt nem kell pipa légy, ezt jól mondták.
2015. jan. 2. 23:51
 10/10 anonim ***** válasza:

"ax^2-bx+c=0 (konvex) *-1: -ax^2+bx-c=0 (konkáv) "

Egyenletnél azt keresem, hol metszi az x-tengelyt. Ezen nem változtat, hogy "felülről lehet simogatni vagy alulról"

2015. jan. 2. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!