Matek másodfokú fgv mikor konvex és mikor konkáv?
Mi az a „szoezójú fgvt”?
Amúgy igen, ha egy függvénynek az ellentettjét veszed, akkor a konvexitása is az ellenkezőjére változik.
"az ax^2-bx+c=0 fgvben"
A függvény és az egyenlet fogalmát kavarod. Egyenletet írsz, és függvényről beszélsz.
Egy egyenletnek szabad mindkét oldalát.....
Ha egy függvénnyel végzel műveletet (például szorzod (-1)-gyel), az transzformáció (például tükrözi a görbét )
Nem tudom érthető-e?
egyenletről beszélek, az sántít nekem, hogy elvileg akkor -1-el szorozva a "magunk javára" megfordíthajuk a fgv ábrát, konvexre vagy konkávra, az a előtag előjelét változtatva. Érted? ax^2-bx+c=0 (konvex)
*-1: -ax^2+bx-c=0 (konkáv)
Ezt így lehet? (nekem nem logikus)
A zérushelyek szempontjából tök mindegy, hogy a függvény konvex vagy konkáv. A zérushely az egy pontban van, a konvexitáshoz meg minimum 3 helyen kell értelmesnek lennie a függvénynek.
Amikor -1-gyel szorzod, akkor ahol 0 volt 0 marad, mert -1*0 = 0, ez nem változtatja meg a gyökök helyét.
"ax^2-bx+c=0 (konvex) *-1: -ax^2+bx-c=0 (konkáv) "
Egyenletnél azt keresem, hol metszi az x-tengelyt. Ezen nem változtat, hogy "felülről lehet simogatni vagy alulról"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!