Unatkozol, és szereted a matekot? Ne görgess tovább.
Ha van egy kis felesleges időd, és szeretnél segíteni egy pórul járt halandónak, megteheted:
A bekarikázott betűjelű feladatok megoldását szeretném tőletek kérni. A második képen látható, hogy belekarikáztam a j betűjelű feladatba. A kifejezés a 3. gyök alatt van.
A segítségeket előre is köszönöm!
2. kép i feladat
Alkalmazod a logaritmus azonosságát (amelyikben a logaritmus mögötti hatványból a logaritmus elé kidobod a hatványkitevőt szórzótényezőként). Ezt az egyenlet baloldalán háromszor is alkalmazva (belülről kifelé haladva) kapod lgxlgxlgx=lgx.
Ezt egy oldalra rendezve és szorzattáalakítva adódik
lgx(lg^2 x - 1)=0
amiből
lgx=0
lgx=1
lgx=-1
ezekből x=1; x=10; x=1/10
2. kép j feladat
vegyük az egyenlet mindkét oldalának a köbét, ekkor
x^(-3+log2(2x^2))=(x^6) / 64
vegyük az egyenlet mindkét oldalának a kettes alapú logaritmusátnmajd alkalmazzuk az előző válaszomban leírt azonosságot!
(-3+log2(2x^2))log2(x)= log2((x^6)/64)
alkalmazva a logaritmus másik két azonosságát
(-3+ log2(2)+log2(x^2))log2(x)=log2(x^6)-log2(64)
(-3+1+2log2(x))log2(x)=6log2(x)-6
log2(x)=y jelölést bevezetve
(-2+2y)y=6y-6 ezt rendezve
2y^2-8y+6=0 egyszerűsítve kettővel
y^2-4y+3=0
y=1 és y=-3
log2(x)=1 ------> x=2
log2(x)=-3 ------> x=1/8
remélem nem számoltam el és normálisan gépeltem le a megoldásokat, de ezen a rohadt tableten piszok nehéz gépelni. :)
#15-ösnek: a jelenben a közoktatás egy nagy rakás szar!
Sajnos...
Segíteni meg kell, ha valaki kér. Nem tudhatod hogy valóban mi okozza a kérdezőnek a nehézséget, nem feltétlenül a lustaság. Nyilván ha a kérdező a megoldások tanulmányozása után nem próbálja meg magától újra megoldani a feladatokat, akkor tényleg lusta, de gondolom erről nincsen szó.
Ez az egyik kedvenc kérdésem az oldalról.
Szerintem ez benne lenne egy "Best of GYK" válogatásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!