Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Unatkozol, és szereted a...

Dolan kérdése:

Unatkozol, és szereted a matekot? Ne görgess tovább.

Figyelt kérdés

Ha van egy kis felesleges időd, és szeretnél segíteni egy pórul járt halandónak, megteheted:

[link]

[link]

A bekarikázott betűjelű feladatok megoldását szeretném tőletek kérni. A második képen látható, hogy belekarikáztam a j betűjelű feladatba. A kifejezés a 3. gyök alatt van.

A segítségeket előre is köszönöm!

2014. dec. 26. 22:01
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

2. kép i feladat

Alkalmazod a logaritmus azonosságát (amelyikben a logaritmus mögötti hatványból a logaritmus elé kidobod a hatványkitevőt szórzótényezőként). Ezt az egyenlet baloldalán háromszor is alkalmazva (belülről kifelé haladva) kapod lgxlgxlgx=lgx.

Ezt egy oldalra rendezve és szorzattáalakítva adódik

lgx(lg^2 x - 1)=0

amiből

lgx=0

lgx=1

lgx=-1

ezekből x=1; x=10; x=1/10

2014. dec. 27. 12:49
 12/18 anonim válasza:

[link]

Így is gondolikodhatsz az i-n:

[link]

2014. dec. 27. 13:23
 13/18 anonim ***** válasza:

2. kép j feladat

vegyük az egyenlet mindkét oldalának a köbét, ekkor

x^(-3+log2(2x^2))=(x^6) / 64

vegyük az egyenlet mindkét oldalának a kettes alapú logaritmusátnmajd alkalmazzuk az előző válaszomban leírt azonosságot!

(-3+log2(2x^2))log2(x)= log2((x^6)/64)

alkalmazva a logaritmus másik két azonosságát

(-3+ log2(2)+log2(x^2))log2(x)=log2(x^6)-log2(64)

(-3+1+2log2(x))log2(x)=6log2(x)-6

log2(x)=y jelölést bevezetve

(-2+2y)y=6y-6 ezt rendezve

2y^2-8y+6=0 egyszerűsítve kettővel

y^2-4y+3=0

y=1 és y=-3

log2(x)=1 ------> x=2

log2(x)=-3 ------> x=1/8

remélem nem számoltam el és normálisan gépeltem le a megoldásokat, de ezen a rohadt tableten piszok nehéz gépelni. :)

2014. dec. 27. 13:28
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok segítséget mindenkinek! Továbbra is szívesen fogadom a megmaradt feladatokra a megoldást. Köszönöm.
2014. dec. 27. 14:18
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Arra esetleg nem gondoltál, hogy csak egy kicsit Te magad gondolkozz és old meg azt a pár nevetséges gagyi példát? A tanáraid nem az itteni embereknek adták a feladatokat, hanem neked. Ha már itt tartunk a feladatmegoldókat sem értem. Miért csináljátok meg a háziját? Csináljatok meg egyet, magyarázzátok el az elvet és ennyi. Miért kell semmibe venni a tanárok munkáját és kihúzni a felelőség alól a gyereket?
2014. dec. 27. 14:45
 16/18 anonim válasza:

#15-ösnek: a jelenben a közoktatás egy nagy rakás szar!

Sajnos...

Segíteni meg kell, ha valaki kér. Nem tudhatod hogy valóban mi okozza a kérdezőnek a nehézséget, nem feltétlenül a lustaság. Nyilván ha a kérdező a megoldások tanulmányozása után nem próbálja meg magától újra megoldani a feladatokat, akkor tényleg lusta, de gondolom erről nincsen szó.

2014. dec. 27. 15:11
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
16-os, tisztában vagyok vele, a teljes oktatási rendszer rossz. Ettől függetlenül, ha adnak nekem egy feladatot és nem tudom megoldani, akkor mit csinálok? Megkérdezem, hogy HOGY KELL megoldani és nem a megoldást kérem. A kérdező teljesen tisztán leírta, hogy a megoldás kell neki. Erre Te vagy Ti meg is adjátok neki. Hiába írsz bármit is, ez trógerság és a válaszadók részéről is felöletlenség... (Ráadásul a való életben is számos alkalom van, amikor egyenletrendszerek előjöhetnek, mert ha még valami olyan lenne, amit sose használ lehunynám a szememet...)
2014. dec. 27. 17:05
 18/18 anonim válasza:

Ez az egyik kedvenc kérdésem az oldalról.

Szerintem ez benne lenne egy "Best of GYK" válogatásba.

2016. aug. 8. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!