Hogyan a túróba kellene ezt mégis megoldanom?
Elég érthetetlen a tankönyvünk szövege, plusz még ARÁNYLAG reggel is van.
A példa így szól :
Ha 55 csavart veszünk, akkor a fizetendő összeg forintban kifejezve 600-zal több, mint ahány csavart vehettünk volna 720 forintért. Hány forintba kerül egy csavar?
Tényleg nem?
az én logikám: ha 24 Ft egy csavar, akkor
- 720 Ft-ért 30 csavart vehetünk
- 55 csavar 24 forintjával 1320 Ft
- 1320-ból 720-at az hatszáz.
Ha ez nem jó, akkor mi az megoldás?
55.x = y.x plusz 600
y.x = 720
tehát összesen 1320 osztod 55 = 24 szerintem is jó az előző válaszolóé.
Köszönöm!
Végiggondolva elég egyszerű feladat volt..
..Az volt szerintem az egyetlen probléma, hogy elég jól sikerült az este, de a matek nem csinálja meg magát. (a jól sikerült alatt nem azt értettem hogy beittunk bebűnöztünk, hanem azt hogy eléggé elnyúlt)
A következőképp gondolkodtam:
Legyen egy csavar ára x
Ekkor 55 csavar ára
55x
720 forintért
720/x
csavart lehet venni
A kettő különbsége 600, vagyis a feladatot leíró egyenlet
55x - 720/x = 600
ami egyszerűsítés és nullára redukálás után
11x² - 120x - 144 = 0
alakú lesz.
Ez egy kutya közönsége másodfokú egyenlet, melynek a feladatot kielégítő gyöke
x = 12
=====
Ellenőrzés
55 csavar ára
55 *12 = 660
A 720 forintért vehető csavarok száma
720/12 = 60
A kettő különbsége
660 - 60 = 600
Tehát úgy tűnik rendben van a megoldás.
Hol tévedtem? :-)
Én teljesen elhiszem a 12-őt is, mert nem a matematika az erősségem, bár valaha jó voltam belőle. Engem az kavart meg, hogy a "a fizetendő összeg forintban kifejezve 600-zal több" részt úgy értelmeztem, hogy 600 forinttal több 720 forintnál.
Azt már be se nagyon merem vallani, hogy nem igazán értem ezt a hatszázat (még a hetes magyarázatával együtt sem, szóval nagyon pirulok). A 660 az az 55 csavar ára, a sima hatvan, amit kivontunk belőle, meg a 720 forintért vett csavar száma... tehát ha jól értelmezem, a csavar árából vontuk ki a csavar számát, hogy hatszáz legyen a különbség.
Nem akarnám megbántani a feladat megfogalmazóját, de nagyon örülök, hogy nem mostan vagyok fiatal. :)
Az a fránya szövegértés! :-)
Pusztán csak arra kellett rájönni, hogy KÉT SZÁM különbségéről van szó, függetlenül a mértékegységüktől.
Nem olyan nehéz, csak picit figyelni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!