Felfelé dobunk egy labdát a földől számítva 1,5 m magasságból. Minimálisan mekkora sebességgel kell indtanunk hogy a ki az emeleti ablakon (6,5 m magasságban) kinyúl, elkaphassa?
Innen megvannak a képletek:
A számításnál azt vedd figyelembe, hogy a 6,5 métered ablakban legyen a labda sebessége 0 m/s ebből az adatból, a magasságból (6,5-1,5) és a gyorsulásból (-9,81m/s^2) ki tudod számítani az időt és a kezdősebességet.
Attól, hogy más megcsinálja Te nem leszel okosabb!
Ha meg nem akarsz továbbtanulni, akkor minek a érettségi.
Nem csináltam meg helyette, segítettem neki.
Első megoldás:
Mikor elkapják a labdát, akkor a sebessége 0 (ezt írja a feladat, hogy minimálisan, bla,bla)
Ekkor a helyzeti energiája az elengedés pontjához viszonyítva:
Eh=m*g*(6,5-1,5)
A labda mozgási energiájának minimum ennyinek kell lennie az elengedés pillanatában, hogy éppen 5m-t emelkedjen még.
Ekin=0,5*m*v^2
Ezt a két egyenletet egyenlővé téve:
m*g*5=0,5*m*v^2
m-el egyszerűsítve és átrendezve:
v^2=2g*5 ahol g=9,81m/s^2
Gyökvonás után:
9.9 m/s, felfelé mutató iránnyal.
Második megoldás:
Ha megfordítod a feladatot akkor kérdezhetjük azt is, hogy mekkora lesz a 6,5m magasból kidobott labda sebessége 1,5m magasan, ugyanis ez pontosan akkora sebesség ami szükséges a felfelé dobáshoz, hogy a labda pontosan olyan magasra repüljön, amit a feladat ír.
s=g*t^2*0,5
5=9.81*t^2*0,5
10=9.81*t^2
t=1,01s
Mekkora lesz ekkor a sebessége?
v=g*t
v=9,81*1,01
v=9,9m/s
Azaz ekkora sebességgel kell felfelé dobni.
Gyököt nem géppel vontam, számolj utána számológéppel, valamint ne felejts el mértékegységeket írni. Azért nem írtam, nehogy belekeveredj, valamint neked is kell valamit dolgozni rajta... :-)
Kellemes karácsonyt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!