Mennyi a p valós paraméter értéke, ha tudjuk, hogy a 2x^2-2 (2p+1) +p (p+1) =0 egyenletnek egyik valós gyöke p-nél kisebb, másik valós gyöke p-nél nagyobb?
Tényleg kimaradt egy x. Nekem is rosszul volt leírva a feladat. Helyesen:
2x^2-2x(2p+1)+p(p+1)=0 helyesen az egyenlet.
Köszönöm a segítséget!
Ez így még mindig nem jó. Nekem az jött ki, hogy egy kis intervallumot leszámítva p szinte bármilyen értéket felvehet. (Már ha nem számoltam el.)
Biztos helyesen írtad fel az egyenletet?
Megnéztem újra, és úgy tűnik, jól írtam le a feladatot, bár nekem is email-ben küldték.
Azért köszi a segítséget!
Akkor leírom, meddig jutottam, hátha van benne hasznos infó.
Tehát a másodfokú egyenlet megoldóképletének felírása, majd egyszerűsítés után kijön, hogy a diszkrimináns:
D = 2p^2 + 2p + 1.
A diszkriminánsra felírva a másodfokú egyenlet megoldóképletét, látható, hogy ennek a diszkriminánsa negatív (értéke -4), ami azt jelenti, hogy a 2p^2 + 2p + 1 kifejezés mindig pozitív, tehát az eredeti egyenletnek csak valós gyökei vannak.
Ez a két gyök a [2p + 1 +/- sqrt(2p^2 + 2p + 1)]/2, amiből két egyenlőtlenség írható fel a feladat szövege alapján:
I. [2p + 1 - sqrt(2p^2 + 2p + 1)]/2 < p, ahonnan
átalakítva: 0 < p^2 + p
II. [2p + 1 + sqrt(2p^2 + 2p + 1)]/2 > p, ahonnan
átalakítva: -1 < sqrt(2p^2 + 2p + 1), ami felesleges, mert valós gyökös kifejezés biztosan nagyobb egynél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!