Egy hardveres vagy elektronikás segítene?
Jó lett volna, ha megírod, melyik egyetemen vagy...
Nem láttam még ilyen szummás jelölést, de bizonyára mintermekről van szó. Szóval az adott sorszámú mintermek összege adja a logikai függvényt. A 4-es "hatványindex" bizonyára azt jelenti, hogy 4 változós függvényről van szó.
ABCD
Mondjuk a 7-es minterm a 0111 bináris számot jelenti, tehát A=0, B,C,D pedig mindhárom 1-es értékű.
a)
A Veitch-Karnaugh táblába be kell írni mindegyik minterm-et. 2-es számrendszerbe írd át a számokat, és ahol 1-es bit van a szerint kell megkeresni, hogy a 16 hely közül melyik lesz az. Ez jön ki:
\ CD
AB 00 01 11 10
00 1 1 1 1
01 1 1 1 1
11 0 0 0 0
10 1 1 0 0
b)
Össze lehet vonni a felső két sort egy 8 elemű cellába, karikázd be.
A bal alsó két 1-est, aminek a szomszédja a bal felső két 1-es is, szintén össze lehet vonni egy 4 elemű nagy cellába, azt is karikázd be: bal alul félkör lefelé nyitva és bal felül is félkör felfelé nyitva.
Az egyszerűsített függvények:
A felső két sorban a C és a D minden értéket felvehet (0-t és 1-et is), tehát azok nincsenek benne a kifejezésben. Ugyanígy az B is felveszi a 0 és 1 értékeket, az sincs benne, Csak az A van benne, és mivel az a 0 értéket veszi fel, ezért a kifejezés /A
A bal alsó-felső 2-2 cella esetében D felvesz 0-1-et is, valamint A felvesz 0-1-et is, marad C=0 és B=0, vagyis /B/C
Tehát Y = /A + /B/C
c)
Hát itt rajzolni nem fogok tudni, a NAND-ot így jelölöm majd: ⊼
Negált változókat is nekünk kell csinálni. Pl. /B: B⊼B
Az első szinten szorzás van (pl. /A AND /B), a második szinten viszont összeadás (/A OR /B/C). Azt a De-Morgan szabály szerint lehet NAND-dal helyettesíteni. pl. X+Y = /X ⊼ /Y
Szóval a NAND-os megvalósítás:
Y = A ⊼ ((B⊼B) ⊼ (C⊼C))
Vagyis 4 NAND kapu kellett.
Remélem, fel tudod rajzolni...
Nem láttál még ilyen szummás jelölést? Ez egy IEEE nemzetközi jelölés. BME / Óbudai Egyetem / Miskolci Egyetem / Kecskeméti Főiskola....
Ezeken a helyeken biztosan ezt használják!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!