Melyik a szállóige, disztichon, epigramma lába. Egy kijelölt versből?
Beteg voltam és akkor vették ezeket mivel senki nem szokott rajtam kívül figyelni ezért bajban vagyok és az ineternet se hoz ki rá semmi értelmeset...
ez a vers:
Szép vagy o hon, bérc, völgy változnak gazdag öledben,
Téridet országos négy folyam árja szegi;
Ám természettől mind ez lelketlen ajándék:
Naggyá csak fiaid szent akaratja tehet.
ÉS kérdések hozzá:
Milyen a hangvétele?
Milyen eszközökkel érte el azt a hatást lírai szerző?
Melyik sor vált szállóigévé az epigrammából?
milyen az epigramma felépítése?
Milyen az epigramma szerkezeti egysége?
Hány disztichonból áll?
Hol van az epigramma verslábai?
Úristen, de utálom ezeket az elemzéseket. Ilyenkor megy el a kedvem az emelt magyar érettségitől. :D
Az első sor hexameter, a második pentameter, a harmadik hexameter, és a negyedik sor megint pentameter.
Azt hiszem, a disztichon a hexameter és a pentameter sorkapcsolata, szóval ez a vers 2 disztichonból áll. Nagyon hazafias hangvételű vers, az értékrend csúcsán is a haza áll, meg persze a fejlődés (a vers maga ugye a reformkorban íródott). Kulcsfontosságú gondolat, hogy "Naggyá csak fiaid szent akaratja tehet" , szerintem ez a szállóige.
Az utolsó kérdést nem értem... Hol vannak az epigramma verslábai? Az egész szöveg verlábakból áll, nem? Egyébként valahogy így néz ki:
— ∪ ∪ | — — | — — | — — | — ∪ ∪ | — ∪ (hexameter)
— ∪ ∪ | — — | — || — ∪ ∪ | — ∪ ∪ | ∪ (pentameter)
Jelenleg ennyire futotta, remélem, azért nagyjából ezek a megoldások. :D De azért még gondolkozz rajta te is :)
Első válaszíró elmondta a kérdéseidre a válaszokat, annyit hozzátennék hogy az a kérdés valóban érdekes," hol van az epigramma verslábai".
Ha arra vagy kiváncsi hogy helyezkednek el a sorokban a verslábak leírom.
'Szép vagy o h/on bérc v/ölgy vált/oznak g/azdag öl/edben/'
Dakt. Spond. Spond. Spond. Dakt. Troch
'Téridet /ország/os n/égy folyam/ árja szeg/i/'
Dakt. Spond. Cs. Dakt. Dakt Cs
'Ám term/észett/ől mind /ez lelk/etlen aj/ándék/
Spnd. Spond. Spond. Spond Dakt. Spond
'Naggyá cs/ak fia/id sz/ent akar/atja teh/et/
Spond. Dakt. Cs. Dakt. Dakt. Cs
Így néz ki a versláb szerinti felosztása.
Röviditések
Dakt- daktilus
Spond-spondeus
Troch-trocheus
Cs- csonkaversláb a pentamétersorban
Jenei
Sajnos eltolta a verslábak alá írt elnevezéseket a gyk szerver de értelmezhető így is azt hiszem. A dőlt vessző jelöl egy verslábat, és ezt illeszd az aláírt versláb nevekhez úgy hogy az elsőtöl kezded és így haladsz az utolsó felé.
Jenei
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!