A 137-es tömegszámú cézium magja által emittált gammafoton fotoeffektus során nyelődik el. Az elnyelő közeg levegő, a kilépési munkát vegyük 34 eV-nak. Kérdések lent, segít valaki?
a) Mekkora lesz a fotoelektron mozgási energiája eV-ban és attojoule-ban? b) Maximum hány ionpár létrehozására képes a kilépő fotoelektron a szekunder ionizáció során?
Annyit találtam hozzá, hogy Em=h*f-Wkilépési, h állandó, a kilépési munkát tudjuk, de a frekvenciát miből számolom?
A b részről meg elképzelésem nincs.
A másik kérdésedre válaszoló vagyok. A fotoelektron mozgási energiája egyenlő a gamma-foton energiája (ez benne van valamilyen táblázatban) és a kilépési munka (34 eV) különbségével. Ez eV-ban fog kijönni, azt elosztod az elektron töltésével (táblázat) aztán megszorzod 10^-18-nal, akkor kijön attojoule-ban is.
A b) kérdésre a választ úgy kaphatod meg, hogy a fotoelektron energiáját elosztod a szekunder elektronok kilépési munkájával (34 eV) és az eredményt lefelé kerekíted egészre. (bár ebben nem vagyok biztos)
Remélem érthető és nem írtam nagy hülyeséget. Szólj, ha valami nem tiszta.
A fotonenergia a kibocsátó izotóptól függ. A Cs-137-re jellemző gammafoton-energiának benne kell lennie valamilyen táblázatban, a SOTE gyakorlati jegyzetében pl. ez az "A fontosabb radioaktív izotópok jellemző adatai" címet viseli.
Amúgy ezek a táblázatok benne vannak ennek a pdf-nek a végében:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!