Segítene vki aki érti a kémiát? Értem, hogy atompálya, K, L, M héj, alhéjak,2-2 elektron. De mi ez ami-ahogyan leíródott órán?
Mi szerintem sosem írtuk így, de azt hiszem megfejtettem. :)
Sorban haladva:
szám = az atom rendszáma
1-2-3 betű = az atom vegyjele
Utána fel vannak sorolva az elektronhéjak kívülről befele
(P O N M L K --> ez a kívülről befele sorrend)
Minden elektronhéjon belül fel vannak sorolva a pályák
(s p d f g h --> ebben a sorrendben)
Ha egy s pályán van 2
Ha egy p pályán van 6
Ha egy d pályán van 10
Ha egy f pályán van 14
Ha egy g pályán van 18
Ha egy h pályán van 22
akkor telített, ha nincs ennyi akkor telítetlen.
A legkülső elektronhéjhoz hozzátartozik még az az információ is, hogy azon hány elektron található meg.
Az egészhez használni kell azt, hogy milyen sorrendben töltődnek fel a pályák és hogy melyik elektronhéjon milyen alhéjak találhatóak: [link]
Hogy melyik alhéjon mennyi elektron van (félnyilak száma):
És ez sem jöhet rosszul, hogy a periódusos rendszerből megtudod mondani jópár elemről rögtön, hogy mennyi a vegyértékelektronja: [link]
Pl az egyik házid: F (de ha kell a többi is szólj, csak hogyha sikerül megértened, akkor jobban jársz, ha te megpróbálod :) )
Szóval F rendszáma 9
Elektronjainak elhelyezkedése: K elektronhéj s pályáján van 2 elektron, L elektronhéj s pályáján van 2 elektron, p pályáján van 5 elektron, mert 2+2+5=9
Tehát legkülső pályája L
L pályán s héjon van 2 elektron, így ez telített, p pályán van 5 elektron, így ezen a héjon van 7 elektron, ez a vegyértékelektronok száma:
9 F L=2s2 telített, 2p5 telítetlen, 7v.e.(vegyértékelektron), K=1s2 telített
Hajrá, és kérdezz tovább, ha még nem megy :)
Csak a vegyértékhéj nem stimmel, a többi jó. :)
De lehet, én sem teljesen jól írtam le.
Tehát a legkülső héj, amint van elektron ezeknél az atomoknál az L héj, tehát ezeknél az atomoknál azt kell összeszámolni, hogy az L héjon mennyi elektron van és az lesz a vegyértékelektronok száma.
(ugye kívülről befele írtuk le a héjakat, tehát amit leírsz 1.-nek, az a legkülső, és az azon levő elektronok = vegyértékelektronok = v.e.)
10 Ne - legkülső héja, amin van elektron az az L héj, te is azzal kezdted a leírást, és ahogy írtad, ezen van 2s^2 és 2p^6 = ez azt jelenti, hogy az L héjon 8 elektron van, tehát 8 vegyértékelektronja van.
(Egyébként ez a nemesgázokra igaz, tehát ha egy elemnek 8 vegyértékelektronja van, abból látszik, hogy nemesgáz, de ezt a periódusos rendszerből is le tudod olvasni olyan módon, hogy a VIII. főcsoport az a nemesgázok :) )
O 8 - itt is az L héjon levőket kell összeszámolni, mert az a legkülső héj, itt is jól írtad a számokat: 2s^2 + 2p^4 = 6 elektron, tehát ez ugye nem telített héj, tehát össze kell adni, hogy a vegyértékelektronok száma 2+4=6
(mindkettőnél ott van még a végén, ahogy le is írtad: K=1s^2 telített)
Igen-igen, az L héj nézése a helyes, gyorsabban rájöttél, mint leírtam. :)
Akkor már megy is! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!