Fizika házi (7. osztály) segítség? Levezetéssel együtt
A múlthéten hiányoztam ezért nem értem ezt a feladatot:Egy repülő 350 km/h sebességgel 3 óráig repül északi irányba majd 2 óráig 450 km/h sebességgel északnyugati irányba.
A) Mekkora utat tett meg 5 h alatt?
B) Mekkora az elmozdulása ezalatt?
C) Mekkora az 5 órára számított átlagsebessége?
2. feladat Külföldi útról hazafelé jövő busz 6 óra alatt 560 km utat tett már meg a határig. Ha 70 km átlagsebességgel megy tovább,akkor még 3 órás útja van hátra Pécsig. Hány kilométeres a teljes út hazáig? Mekkora volt az egész útra vett átlagsebessége?
Szia!
Először is nézd meg ezt a képet:
[link] Ha bármelyiket letakarod, látod, hogy hogyan számold ki a másik kettőből. v = s/t; s = v*t; t = s/v. Ez, gondolom, tiszta eddig. :)
A.) Külön számoljuk ki a két szakaszt. Mit keresünk? Az utat, azaz az s-t. Mit ismerünk? A sebességet (v) és az időt (t). Mi a teendő: szorozd össze a kettőt. Északi és északnyugati irányban is. A szorzatok összege megadja, hány km-t tett meg, azaz mekkora utat tett meg a repülő 5 óra alatt.
B.) Az elmozdulás a két végpont távolsága. Ami, mivel a repülő irányt váltott, nem egyenlő az A-val. Végül is van egy tompaszögű háromszöged, aminek az egyik oldalhossza a 3 óra repülés alatt megtett út, a másik oldalhossza a 2 óra repülés alatt megtett út. A szög nagysága - na jó, ezt megmondom, 180°-45°.
C.) Az átlagsebesség képlete: összes út elosztva az összes idővel. Az átlagsebesség soha nem a sebességek átlaga!
Kis kiegészítés a B-hez: A repülő észak felé repült A-ból B-be, majd 45°-kal nyugat felé fordulva repült B-ből C-be. Kösd össze A-t C-vel, kész a háromszöged. Az AC oldal hossza a kérdés.
#1 voltam
2. feladat
A határtól pécsig a 70 km-es átlagsebességet kell megszorozni az idővel (3 óra). Ehhez a szorzathoz hozzáadod az 560 km-t és meg is van az első kérdésre a válasz.
Mit mondtam az átlagsebességről? Összes út osztva az összes idővel. Az imént kiszámoltad az összes utat, és az összes idő is ott van a szövegben.
Hajrá!
#1 és #2 voltam.
s=v*t
-Ebből ki tudod számolni a repülő sebességét a mozgás első és második szakarára, majd a két eredmény összeadod, és meglesz az összes út.Ez csak képletbehelyettesítés.
-Az elmozduláshoz használhatsz Pitagorasz képletet: v1^2+v2^2=elmozdulás^2(szóval a két kapott sebesség négyzetének összege egyenlő az elmozdulás négyzetével).
-Az átlagsebesség képlete: v átlag=összes út/összes idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!