Valaki esetleg segítene? (többi lent)
Ma elkezdtem újraoldani a feladatokat biológiából, de teljesen más eredmények jöttek ki, ezért megnéztem, hogy mit rontottam el. De, a füzetben voltak olyan számítások is, amiknek az eredménye nem jött ki, egyszóval hibásan volt megoldva a táblánál. Jó lenne, hogy ha valaki megmagyarázná a feladatot, vagy egy teljes megoldást is írna hozzá. A feladat így szól: egy 8 neuoronos lánc mentén az első 4 neuron mielin burkolatos axonnal rendelkezik, a többi 4 csupasz axonnal. Tudva azt, hogy a mielin burkolatos axonok vezetési sebessége 120 m/s, a csupasz axonoké 2 m/s, határozd meg: a.) 6 cm-es egyforma hosszúságú neuron esetén, az első és a nyolcadik neuron ingerületvezetési idejét
b.) az információ haladásának idejét a mielines és külön a csupasz axonu neuronok mentén
c.) teljes vezetési idő.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jól értem, hogy ez sima matek (fizika)? :) Van 8 axonod, az első 4 mielinhüvelyes, a második négy csupasz. Mindegyik az a) feladat szerint 6-6 cm hosszú. A kérdés az, hogy 120 m/s, illetve 2 m/s ingerületvezetési sebességgel számolva az ingerület mennyi idő alatt terjed végig a 6 centiken. Minden mást elhanyagolunk (és azon sem gondolkozunk, hogy kerültek ezek nyolcan egymás mögé).
a) Az első mielinhüvelyes, az utolsó csupasz axon. Tehát az elsőben 120 m/s az ingerületvezetés sebessége, az utolsóban 2 m/s. 6 cm = 0,06 m. Az idők az ismert fizikai képlet alapján számítódnak: v=s/t (sebesség=megtett út/idő) - ebből t=s/v (idő=megtett út/sebesség). Tehát t(1)=0,06/120 = 0,0005 s = 0,5 ms; illetve t(utolsó)= 0,03 s = 30 ms
b) mivel mindkét axonból 4x6 cm = 0,24 m van vonalban, a megtett út ennyi. Feltételezem, innentől önállóan is megy.
c) a teljes vezetési idő az előbb kiszámolt két szám összege. Előbb végigszalad 120 m/s-mal a lielinhüvelyeseken (éljen a szaltatórikus terjedés), majd lelassul, és 2 m/s-mal végigcammog a csupaszokon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!