Fizika órára öt kérdést kell megválaszolni. Háromra tudtam a választ, kettőre nem. Valaki esetleg tudja?
1. A folyadékos hőmérőben álltalában nem használnak vizet.Vajon miért?
2. Hogyan fagynának be télen a tavak és folyók, ha a víz tágulása 0"C-tól egyenletes növekedést mutatna?
Előre is köszönöm a válaszokat!
1. A víz térfogata hő hatására összemegy, hőelvonás (hűtés, fagyasztás) hatására tágul, nem véletlen, hogy annak idején Anders Celsius fordítva skálázta a hőmérőjét (nála 100°C volt a víz fagyáspontja, 0°C pedig a forráspont). Amennyire én tudom, egyedül a víz bír csak ezzel a tulajdonsággal, minden más anyag hőhatásra kitágul, hűtésre összemegy. Mivel a higyany is fém, ezért a lineáris/felületi/térfogati hőtágulás is érvényes rá: 1 kelvin hőváltozásra mindig ugyanannyit változik a hossza/területe/térfogata. Mivel 1 kelvin hőváltozás durván megfelel 1 celsiusfok változásának, ezért ez a skálázás viszoylag pontosan tükrözi a valóságot.
Még annyi előnye van a higanynak, hogy ~-38C°-on fagy és ~356C°-on forr, a kettő között végig folyékony, tehát egy általános hőmérőnek vagy lázmérőnek több, mint ideális.
2. Ha így lenne, akkor a víz térfogata nőne, és legrosszabb esetben "kinőnének" a folyók és a tavak a medrükből.
A 2. kérdésre nem jó az előző.
Igazából az történne, hogy a jég nem úszna a vízen, mivel nagyobb sűrűségű lenne a "tágult" víznél. Vagyis alul lenne a jég.
Emiatt nem tudna áttelelni a vízi élővilág.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!