Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok segíteni a matekházim...

Tudnátok segíteni a matekházimban?

Figyelt kérdés

Én utánanéztem, számolgattam,váltogattam de nevetséges végeredményeim lettek.. Szóval meg tudnátok nekem oldani ezt a 4 példát? Könyvben se találtam segítséget, pedig onnan kaptuk, mozaikos feladat. (Hátha valakinek van megoldókulcsa)

Hány dkg az 5kg háromnegyed része?

Hány dm a 620cm tizennegynegyed része?

Hány dl a 21 l hétharmad része?

Hány cm2 a 6m 45%-a?

2014. okt. 1. 22:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ha leírod a megoldásaidat, akkor szívesen megmondom, jók-e. Esetleg azt is megtippelhetem, hogy mit rontasz el, hogy legközelebb ne rontsd el.
2014. okt. 1. 22:26
 2/13 A kérdező kommentje:
az első 3 feladatnak nem is tudom hogy kezdjek hozzá, az utolsóban próbáltam kiszámolni először a 6m 45%-át de arra vmi 13.3333333333 és így tovább szám jött ki...
2014. okt. 1. 22:39
 3/13 anonim ***** válasza:

Amikor egy szám valahányad része a kérdés, akkor azzal a valahányaddal be kell szorozni:

5 3/4 rész 5*(3/4)

620 14/4 része 620*(14/4)

És így tovább. Az átváltások remélem mennek.

Ha pedig valahányad százaléka a kérdés, akkor azzal a valahányaddal beszorozzuk, és osztunk 100-zal:

6 45%-a 6*45/100, itt is ügyeljünk az átváltásra a kérdés megválaszolásához.

Remélem ezek után kijönnek a megoldások:

375 dkg

217 dm

490 dl

270 cm

2014. okt. 1. 22:43
 4/13 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen!!!!

És azt még megkérdezhetem, hogy ugye nekem az 1.-es feladatnál az 5xháromnegyedre az eredményem tizenöthuszad. azt hogyan tudom kiszámolni, hogy az hány dkg. azt tudom h kg-dkg váltója 100

2014. okt. 1. 22:57
 5/13 anonim ***** válasza:

Így beleolvasva az utolsó feladatot elírtad.

Amúgy az a lényeg, hogy a megadott mennyiségeket meg kell szorozni azzal a számmal, ami még szerepel mellettük, és meg kell nézni, hogy hányszor van meg bennük az első mértékegység, tehát el kell osztani őket azzal.

Például az elsőnél a válasz

(5 kg)*(3/4)/(1 dkg)

lesz. Ezután, hogy tovább menj, persze tudnod kell, hogy mit jelent a k, dk, c, d,…

Itt például a k és a dk szerepel, ezek rendre 1000-et és 10-et jelentek. Ezeket simán beírhatod ebbe a képletbe a k és a dk helyére:

(5*1000*g)*(3/4)/(1*10*g).

(Ugye az 5 kg az olyan, mintha 5-ször vennéd a kilogrammot, ezért írhattam 5*kg-t az 5 kg helyett, és abból lett az 5*1000*g).

Még azt kell tudni, hogy mit jelentenek a betűk, amik egy másik betűt előznek meg (fontos, hogy megelőznek egy másik betűt, például az mm-ben az első m = 0,001, a második pedig a métert jelenti).

dk = 10,

d = 0,1,

k = 1000,

c = 0,01,

% = 0,01.

A négyzetre emelést pedig ^2-tel jelöljük, tehát a négyzetcentimétert cm^2-nek írjuk és ez (0,01 m)^2-et jelent. Ezek után még ki kell javítanod az utolsó feladatodat.

Ezek után meg tudod mondani, hogy hány km a 42 195 m fele?

(((22:43-as, szerintem nem a kérdésekre válaszoltál. A 21 l hétharmad része 490 dl dl, azaz dl^2? – Bocsánat, ez szőrszálhasogatás, de legyünk egzaktak.)))

2014. okt. 1. 22:57
 6/13 anonim ***** válasza:

> „ ugye nekem az 1.-es feladatnál az 5xháromnegyedre az eredményem tizenöthuszad”

Az nem tizenöt huszad. 5*3/4 = 15/4, azaz tizenöt NEGYED.

> „azt hogyan tudom kiszámolni, hogy az hány dkg. azt tudom h kg-dkg váltója 100”

Ezt is tudod közvetlenül használni:

(5*kg)*(3/4)/(dkg) = 5*100*dkg*3/4/dkg.

Most a kg helyére írtunk 100 dkg-ot.

Viszont ha a törtek szorzása és osztása nem megy az probléma…

2014. okt. 1. 23:02
 7/13 A kérdező kommentje:
bocsánat, de semmit sem értek.:D nagyon nem megy nekem a matek, nekem ezek tündebetűk, olvasom de nem fogja fel az agyam
2014. okt. 1. 23:02
 8/13 anonim ***** válasza:

Akkor kicsit máshogy, maradva az első feladatnál. Ne legyünk lusták, és írjuk le a feladatot:

Hány dekagramm az öt kilogramm három negyed része?

A deka azt jelenti, hogy 10, a kilo pedig azt, hogy ezer. Ezért még egy kicsit magyaríthatunk a feladaton:

Hányszor tíz gramm az öt ezer gramm három negyed része?

Azt talán ki tudod találni, hogy az öt ezer gramm negyed része 5000/4 g = 1250 g, azaz 1250 gramm. A három negyed része, az 3-szor ez lesz, azaz 3*1250 g = 3750 g, tehát 3750 gramm. Az a kérdés, hogy hányszor 10 gramm ez. Így megvan?

Csak ugye nem szeretünk annyit írni, ezért rövidítjük a 10-et dk-val, az ezret k-val, a grammot g-vel, ahogy te is a hogyot h-val:

> „azt tudom h kg-dkg váltója 100”

(Ha már a végeredményeket leírták, megjegyzem, hogy az utolsó feladaté, mivel még mindig nem mondtad meg, hogy hogy van helyesen, a 270 mellett 27 000 is lehet. [link] )

A következő kettő közül valamelyik megoldását le tudod nekem írni ilyen részletesen? (Az ilyenekhez, hogy 5000/4 meg mittudomén használhatsz számológépet.)

2014. okt. 1. 23:16
 9/13 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a segítséget, én közbe összeszedtem az erőm, és megértettem, utánaszámoltam és jó eredmények jöttek ki (Mármint azok amik le lettek írva):D

utolsó: a 270 a helyes szerintem :) Viszont a 3-asnál nem 470 dl a válasz? Mert ugye 21xhétharmad=141harmad ami ugye negyvenhétnegyed. és ezt meg kell szorozni 100-al ami 470..? Csak kérdezem mert ha nem értem h ha rossz a 470 akkor miért ..:)

De miért írjam le a megoldását azoknak a feladatoknak a mellékelt linkről?

2014. okt. 1. 23:27
 10/13 anonim ***** válasza:

Akkor a harmadik feladat:

Hány deciliter a huszonegy liter hét harmad része?

Hány tized liter a huszonegy liter hét harmad része?

A huszonegy liter harmad része hét liter, akkor a hét harmad része hétszer ennyi, azaz hétszer hét liter (7*7 = 49), azaz negyvenkilenc liter. Negyvenkilenc literben pedig az egy tized liter az 49/0,1 = 490-szer van meg, azaz 490 lesz a válasz.

Az utolsó feladatnál meg azon problémázom, hogy van egy 2-es a cm mögött.

Akkor az négyzetcentiméter akar lenni? Mert ez esetben a méter mögé is kéne egy 2-es, ugyanis a négyzetcentiméter és a méter nem válthatók át egymásba.

Szóval ha az a feladat, hogy

Hány centiméter a hat méter negyvenöt százaléka?,

akkor 270 a megoldás,

ha pedig az, hogy

Hány négyzetcentiméter a hat négyzetméter negyvenöt százaléka?,

akkor 270 000.

2014. okt. 1. 23:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!