Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell a következő...

Hogyan kell a következő feladat megoldani deriválással?

Figyelt kérdés
Az egyenlő térfogatú körkúpok közül melyiknek a felszíne a legnagyobb? (a megoldás a=3r. de hogyan jön ez ki? próbálkoztam, amikből kiendultam az ugye a V, A és a Pitagorasz tétel a sugár, magagásság, palástsugár háromszögre.
2014. szept. 27. 13:51
 1/3 bongolo ***** válasza:

Felszín: r²π + rπa

Térfogat: r²π·m/3

ahol m = √(a²-r²)

Ha a térfogatok egyenlőek, akkor r²·m állandó, mondjuk az egyszerűség kedvéért legyen 1:

r²·√(a²-r²) = 1

a² = 1/r⁴ + r²

Ezt helyettesítsük be a felszín képletébe:

F(r) = r²π + rπ·√(1/r⁴ + r²)

F(r) = π(r² + √(1/r² + r⁴))

Ezt (a zárójelben lévőt, a π nem számít) kicsit munkás deriválni, de nem túl nehéz. Nem írom le, sokat kellene zárójelezni. Aztán levezetni a szélsőértéket még bonyolultabb, hatodik hatvány van benne, de kis átalakítással végülis r³-re nézve csak négyzetes lesz. Ezt főleg nem írom le...

Elírhattad, minimuma van, nem maximuma, itt:

r = 1/√2

Ebből számítsuk ki az alkotó értékét:

a² = 1/r⁴ + r² = 4 + 1/2 = 9/2

Aztán számoljuk ki a/r-et:

a²/r² = (9/2)/(1/2)

a = 3r

2014. szept. 28. 00:37
 2/3 A kérdező kommentje:

esetleg le tudnád fényképezni a számításaidat és a kepfeltoltes.hu-ra felrakni, majd belinkelni? vagy wolfram aplhával állapítottad meg a minimumot?

jah igen elírtam, a legkisebb felszín kell :)

2014. szept. 28. 09:36
 3/3 A kérdező kommentje:
jah semmi rájöttem, volt egy kis hiba az egyenletemben. köszönöm szépen a segítségét! :) az r^2*m=1 volt az életmentő :)))
2014. szept. 28. 09:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!