Oldatot készítünk 678,6 g konyhasó és 3671,4 cm3 víz felhasználásával. Segítesz?
Aránylag jó vagyok kémiából, de a számtani rész már a kezdetek óta nagyon ködös számomra.
Tehát a kérdés az, hogy hány tömegszázalékos az oldat, amit ugye úgy számítunk ki, hogy az oldott anyag tömegét elosztjuk az oldat tömegével majd ezt megszorozzuk százzal.
Na igen, de hogyan jövök rá, hogy mennyi az oldat tömege?
Kell hozzá a víz sűrűsége. Azt ha nem adják meg, akkor 1g/cm3-nek szoktuk venni. A térfogatból és a sűrűségből megkapod a tömeget. Az oldat tömege az ugye a só tömege 3 a víz tömege. Az oldott anyag tömege meg a só tömege:)
Remélem érthető.
Az a 3-as egy pluszjel akart lenni:)
Jah és sűrűség= tömeg/térfogat
Na azt hittem innen már menni fog, mint a karikacsapás (:
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget, és remélem még ehhez tudnál adni "egy kezdő lökést".
Ez feladat második része:
Hány mol konyhasót tartalmaz az oldat 1 dm3-e? (Az oldat sűrűsége 1,25 g/cm3.)
Nézegettem neten hasonló feladatokat, még sem tudok még hozzákezdeni sem.
Hány mol konyhasót tartalmaz az oldat 1 dm3-e? (Az oldat sűrűsége 1,25 g/cm3.)
Remélem még aktuális.
Szóval az első részből ha minden igaz azt kaptad, h az oldat tömege 4350g. (remélem nem számoltam el)
Tehát meg van az oldat tömege (4350g) és a sűrűsége (1,25g/cm3). Ebből ki kell számolnunk az oldat térfogatát.
sűrűség=tömeg/térfogat --> térfogat=tömeg/sűrűség
Tehát V=4350g/1,25g/cm3= 3480 cm3
Tudod tehát, h a 4350 g oldat 3480 cm3 (3,48 dm3)-t jelent, és h ebben van 678,6 g só:)
Szóval:
3,48 dm3 oldatban 678,6 g só
1 dm3-ben x g só
Ebből x-et kell kiszámolni (gondolom vettétek, h keresztbe szorzással kell):
X=195 g
Tehát 1 dm3 oldatban 195 g só van. Most már csak azt kell kiszámolni, h 195 g só az hány mol.
Azt tudjuk, h a só az NaCl. Periódusos rendszerben megkeressük a Na-nak és a Cl-nak a moláris tömegét, ezeket összeadjuk, így kijön a NaCl moláris tömege.
Az Na moláris tömege: 23g/mol
A Cl moláris tömege: 35,5g/mol
A NaCl-é tehát: 23+35,5=58,5g/mol.
az anyagmennyiség=tömeg/moláris tömeg:)
Most ezzel sajna leírtam a megoldásokat is, de így jobban tudod követni:)
Mára kellett volna, de végül nem voltam bent órán, így majd hétfőn. De tegnap megpróbáltam kiszámolni, és nekem is ez jött ki, csak nem voltam benne biztos.
Köszönök szépen minden segítséget, tényleg.
Nagyon rendes vagy, hogy képes voltál csak azért gépelni ennyit, hogy segíts (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!