A racionális számok halmazában található számok megszámlálhatóak? (Tehát megszámlálhatóan végtelen sok van belőle? )
Ha igen, akkor hogyan?
Köszi!
Wikipédia sok hülyeséget ír magyarul (pláne matek témában), de most mégis a legelső találat...
"A racionális számok halmaza megszámlálhatóan végtelen"
Első: köszi! :)
Második: igen, láttam. A kérdésemnél ez utolsó előtti mondat: "Ha igen, akkor hogyan?"
2. volnék.
Bocsánat, hogy nyers voltam, egy másik kérdés kiakasztott :-)
Egy végtelen számosságú (és konvergens) halmazt végtelen idő alatt tudsz megszámolni, egyesével. Tehát tulajdonképpen nem tudod.
Gondolom felmerül benned a kérdés, hogy akkor mi a különbség a 'megszámlálhatóan végtelen' és a 'megszámlálhatatlanul végtelen' (kontinuum) számosságú halmaz közt.
A legegyszerűbb válasz (a formalizálástól gondolom eltekinthetek) annyi, hogy a megszámolhatóan végtelen halmazban, tudsz két olyan elemet mondani, ami között nincs másik elem (Természetes számoknál pl. 0 és 1 között nincs). Kontinuumnál nem tudsz.
A lepontozók barmok, te pedig tévedsz. Bizonyítható, hogy bármely két racionális szám között van racionális szám. Sőt, bármely két racionális szám között végtelen sok racionális szám van.
A lepontozók valóban barmok, abban pedig valóban tévedek (ilyenkor azért illik ám kijavítani az embert :-(), hogy bármely két racionális szám között ne lenne egy harmadik(rég volt számelméletem na...).
Ám ettől még a racionális számok halmaza megszámlálhatóan végtelen marad.
4-esbe is 2-es vótá, a zember egy, haja szám más is! :-)
Nekem régebben, akár fogadhatunk is! :-)
Én is azt bizonygatom, hogy megszámlálható. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!