Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Y/ (x-y) = cx ebből, hogy...

Y/ (x-y) = cx ebből, hogy csinálunk ilyet? Y = (cx) ^2/ (1+cx)

Figyelt kérdés

2014. szept. 12. 19:17
 1/3 anonim ***** válasza:
Ez a példa diffegyenlet szagú, írd le az eredeti feladatot!
2014. szept. 12. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

Változóiban homogén dif.e.

y'x^2 = 2xy-y^2

Ez a kiindulási pont. Azt tudjuk, hogy:

helyettesítés: y = ux és y'=u'x+u

(u'=du/dx)


Addig eljutottam, hogy

u'/(u-u^2) = 1/x @ezt integrálva

ln|u/(1-x)| = ln c|x| @ln-t elvesszük és visszahelyettesítünk + rendezve kapjuk

y/(x-y) = cx


Feladat szerint y = cx^2/(1+cx) <-- ez a köv lépés, csak nem tudom, hogy jutok el ide.

2014. szept. 12. 20:06
 3/3 anonim ***** válasza:

Szerintem az integrálásnál lesz vmi probléma.

Ugye az van, hogy integrál du/(u-u^2)


Parc.törtekre bontva:


1/(u-u^2)=(1/u)-(1/(u-1))


Ebből: ln|u/(x(u-1))|=C, innen:


u=Cx/(Cx-1)=y/x


Legyen C1=-1/C, ekkor:


y=x^2/(x+C1)


Ez már lényegében, az, ami a megoldásban van.

2014. szept. 12. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!