Hol találok olyan népmeserészletet amiben van régi mértékegység?
Figyelt kérdés
Fizikából kaptuk a feladatot, de a google baromságokat dob ki, elolvastam itthon könyvrészleteket (Magyar néprajz, magyar mesék és mondák), de nem találtam sehol ilyesmit. Már lassan két és fél órája próbálkozom, de semmi. Valaki tud ilyesmiről? Vagy ha van neki népmesés könyve, és ESETLEG, véletlen, tud olyan részletről benne, amiben van ilyesmi, az leírná azt a bizonyos részletet, és a mese címét? Nagyon fontos. :(2014. szept. 4. 17:44
1/3 anonim válasza:
Űrmértékekre biztosan találsz példát: borok mennyiségét az AKÓ, ITCE, ÁTALAG szavakkal jelölték például.
A Babszem Jankó c. mesében van:"Avval bement, hozott magának egy akó bort, azt megitta..."
Hosszmérték volt a HÜVELYK, a Hüvelyk Matyi történetére biztosan emlékszel."Amiért ilyen pirinyó volt, elnevezték Hüvelyk Matyinak."
Hosszmérték volt az ÖL, szintén a Babszem Jankó c. meséből való a részlet:"... lefúródott hat ölnyire a földbe /egy buzogányról van szó/ kihúzta Jankó, nézte..."
2/3 anonim válasza:
Régi magyar hosszmérték a RŐF, az ARASZ, Arany László: Magyar népmesék c. könyvéből idézet: "Három arasz volt a hossza, két rőf a bajusza, egy sing /ez is régi/ a szakálla..."
3/3 anonim válasza:
Találtam Neked a neten egy könyvcímet: Bogdán István: Régi magyar mértékek, amelyben a szerző 277 mértéket azonosított, csak meséket kell keresni hozzájuk !
LAT: súlymérték
sajnos mennem kell !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!