Mik ezek a Szigeti veszedelemmel kapcsolatos kérdések?
Ezeket kaptam vizsgára,és nem tudtam egyenlőre megfejteni(legalábbis mindet nem)
Miért mondja Jézus,hogy 'kegyelmet' kap tőle Zrínyi?
- Martyromságot fogsz pogántúl szenvedni..."
-Mi az invokáció(ezt tudom)és kihez szól(ezt nem)?
'Musa!te,ki nem rothadó zöld laurusbul Viseld koszorudat, sem gyönge ágbúl"
- Mit kér Zrínyi az invokációban?
"Adj pennámnak erőt,úgy írhassak mint volt"
-Miért támad a török Magyarországra?
"De leginkább magyarokat eszben vett, Nem járnak az úton, kit Fia rendelte."
Nem mindenre tudok így fejből, hirtelen válaszolni, de amit tudok, segítek :)
invokáció: a görög eposzokkal ellentétben itt nem a múzsához szól, hanem Szűz Máriához (kereszténység, ugyebár). és úgy tudom, azt "kéri", hogy hitelesen írhassa meg a történetet
a török pedig isten "büntetése", amiért a magyarok nem a helyes, keresztény úton haladnak.
hirtelen ennyivel tudtam hozzászólni, remélem tudsz használni valamit a válaszomból :)
A kérdések alatt az idézet maga a válasz. Csak hogy érthetőbb legyen mai nyelvre lefordítva:
1, a mártírhalált akkoriban Isten kegyelmének tekintették, Zrínyi ezt, ennek a lehetőségét kapta meg.
2, Musa te - tehát a költő a múzsáját szólítja, hozzá szól az invokáció
3. Azt kéri, hogy a dolgokat, a sztorit úgy tudja leírni ahogy megtörtént
4. A törököt Isten büntetésének tekintették amiért a magyarok elhagyták Isten/Krisztus útját, nem úgy éltek ahogy ő parancsolta. Ez a gondolkodásmód Zrínyi idejében elég gyakori volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!