Valaki segítene pár egyenlet megoldásában?
1.) (6x-4)-(5x-3)= 4(x-1)-9
2.) 3(x-2)+1 = 2(x+1)+x
3.) 5(x+1)-3(x-3) = 2-4(x+1)
4.) 2x/3 - 5/6 + x/4 = 2
Előre is köszönöm a megoldónak!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Na, ezeket sajnos nem fogom megoldani neked. Túl alapszintűek. Ha már ezeket másokkal oldatod meg, mi lesz veled mondjuk gimnáziumban? Segítek kicsit, de neked kell megoldani. Hidd el, jobb így.
Minden ilyen egyenletnek ugyanúgy kell nekiállni. x-es tagok egyik oldalra, nem x-es tagok a másikra. Az x-es tagokkal elvégzed az ő műveleteiket (pl. 2x + 3x = 5x), a nem x-es tagokkal a saját műveleteiket (2 + 3 = 5), de ezeket semmiképpen nem kombinálhatod (2 + 3x pl. nem értelmes művelet).
Lássuk az elsőt.
(6x-4)-(5x-3) = 4(x-1)-9
A zárójelek felbontása:
6x-4-5x+3=4x-4-9
A létező műveletek elvégzése:
x-1=4x-13
Mindkét oldalból kivonunk x-et:
x-1-x=4x-13-x
Vagyis
-1=3x-13
Most mindkét oldalhol hozzáadunk 13-at:
-1+13=3x-13+13
Vagyis
12=3x
Most már csak hárommal kell osztani minkét oldalt
12/3 = 3x/3
Azaz
4 = x
És ez a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!