Hogy oldjam meg ezt a feladatot?
aztarohadtéletbe!
(nem tudom, de érdekelne, hogy ez milyen szintű feladat ... mármint hány évesnek, illetve osztályosnak)
hmmm ... egy biztos, hogy egy kockába írható legnagyobb szabályos tetraéder térfogata a kocka térfogatának harmada
a feltételekkel az a bajom, hogy nincs bent semmi kikötés, tehát, hogy azt a 25 pontot hol vehetem fel ... pl akár a kocka egy oldalán is? (akkor persze nem lesz belőle tetraéder )
Én is ma pont ezzel a problémával foglalkoztam , mert hallottam , hogy előkerült egy 11 évfolymos matekversenyen
az én eddigi megoldásmenetem (még nincs kész , ma hallottam a feladatról)
1. segédtétel :
A kockát 8 egybevágó kisebb kockára bontva biztos lesz 1 olyan kisebb kocka , amelyben legalább 4 pont található (skatulya elv)
már csak az bizonyítandó , hogy az ezen pontok által esetleg kifeszített tetraéder (!nem feltétlenül szabályos)
nem nagyobb a kisebb kocka térfogatának 1/3 - ánál , vagyis a beírható szabályos tetraéder a legnagyobb térfogatú .
képi illusztráció :
már csak egy differenciálegyenletet vagy egy logikai bizonyítást kell rádobni
kész afeladat megoldása , ha valakit érdekel felírom
csak 7 lépéses "határértékgeometria ˇ"
:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!