Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki segítene matek házimban?

Valaki segítene matek házimban?

Figyelt kérdés

11-es anyag. sinus - cosinus tétel.

A feladat így szól:

Milyen hosszúak az óramutatók, ha végpontjuk 9 órakor 15 centiméter 4 órakor 18 cm-re vannak egymástól?

2009. dec. 16. 18:33
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
jujj de utálom az ilyet(: amúgy a tétel alkalmazásával meg tudod oldani a feladatot, így vaktábal leírva rosszabb, mert így nem tudod kipecázni, hogy miről van szó, kérd meg a tanárt, hogy magyarázza el, nem nehéz, ha neki ülsz és megtanulod, mert a matekot TANULNI IS kell nemcsak MEGÉRTENI
2009. dec. 16. 18:39
 2/4 A kérdező kommentje:
tudom a tételeket és használni is tudom. csak valami hibádzik. amugy dogát írunk... a tanár nem hinném hogy segítene.
2009. dec. 16. 18:42
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Nos 9 órakor ha jól értelmezem akkor derékszögben van a két mutató... mivel Cos90=0 ezért erre felirhatod nyugodtan a pithagorasz tételt, (első egyenlet)... Mivel 1 kör 360 fok 1 óralapon pedig 12 jelzés van ezért 4 óra esetén : 360/12=30 fok -> 4*30 fok 120 fok... 4 óránál felirod a cosinus tételt ... 18^2 = a^2 + b^2 - 2ab * cos 120 (második egyenlet) innentől pedig 2 ismeretlenes egyenletrendszer... remélem tudtam segíteni!
2009. dec. 16. 18:55
 4/4 anonim ***** válasza:
77%

(Megelőztek, de ha már legépeltem, idemásolom:)

Mivel 9-kor 'k' és 'n' egy derékszögű háromszög befogói, amelynek átfogója ismert (15 cm), így a Pitagorasz-tételt fel tudod írni és abból k-t vagy n-t kifejezni.

4 órakor k és n egy tompaszögű háromszög két oldala, az általuk bezárt szög 120°, a harmadik oldala 18 cm. Erre a háromszögre felírva a cosinus tételt az egyik mutató hosszát megkapod.

Visszahelyettesítve az első összefüggésbe, megkapod a másik mutatót is.

2009. dec. 16. 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!