Matek házimban tudnál segíteni?
Igazából nem nagyon értem,h-h kell megcsinálni,
a menettel, a lépésekkel vannak gondjaim : /
Nagyoon megköszönném ha valaki segítene ! : )
1. Ha 0-tól 2000-ig leírjuk a természetes számokat, akkor hány számjegyet írunk le ? ( Én azt írtam rá,h 2001, ugye a 0-val együtt, de azt mondta a tanárom,h nem jó : / )
2. Hány 1-es számjegyet használunk fel, amikor 0-tól 999-ig leírtuk az egész számokat?
3.Zsófi és Dorka a következő szabályok szerint játszanak: feldobnak egy-egy dobókockát, és a dobott számokat összeszorozzuk. Zsófi nyer, ha a szorzat 5-tel osztható vagy páratlan, különben Dorka nyer. Az összes lehetőség közül hányféleképpen nyerhet Zsófi, és hányféleképpen Dorka?
1. feladat : azért nem jó, mert a számjegy az pl a 2000 esetén 2, 0,0,0, vagyis összesen 4 számjegyből áll
így elég egyszerű a dolog
0-9 -10 számjegy
10-99 -2X89 számjegy
100-999 -3X899 számjegy
1000-2000 -4X1000 számjegy
ezeket add össze és megvan az eredmény :)
2. is egyszerű
1, 11, 12....19
21, 31,41,51....91
vagyis 100-ig 19 egyest használtunk
ezt szorozzuk 10-zel vagy 190 a megoldás :)
A válasz írója 65%-ban hasznos válaszokat ad.
Igaz, akkor az első feladatnál eggyel kevesebb az eredmény....
1. Itt kevered a szam es a szamjegy fogalmat. 0-tol 2000-ig 2001 szam van, de annal tobb szamjegy, mert egy 2 jegyu szamban 2 szamjegy van. Pl. 12, itt 2db. szamjegy van, az 1-es es a 2-es. Vagyis pl. egy haromjegyu szamban 3 szamjegy van, igy ha van 1000 db. haromjegyu szam, az mar 3000 szamjegy lesz.
2. Nagyon hasonlo, a 111 leirasaval pl 3db 1-est hasznaltunk fel.
3. Egy kicsit eltero az elozo kettotol, vegig kell gondolni, de ha az 1-es nem ment, akkor eloszor azokat oldd meg, addig hagyd ezt.
valahogy az első nem jön ki, most kaptam egy segítséget az internetről,h összesen mennyi : 6894.
de ez a szám sehogy sem jön ki : o
amúgy. köszönöm az eddigi és a következő válaszokat is !
kijött köszönöm : ))
az első kettő kész, és már értem is : ))
viszont a harmadikkal gondok vann még sajnos :|
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!