Fondantrutymó kérdése:
Hogyan kell ezeket a logaritmusegyenleteket kiszámolni?
Figyelt kérdés
logx(2x-1)>1
log2x-1(4x+2)<=0
2014. márc. 17. 17:27
1/9 anonim válasza:
Először is, ezek nem egyenletek, hanem egyenlőtlenségek. Másodszor, mi a logaritmusok alapja?
2/9 A kérdező kommentje:
igen, valóban egyenlőtlenségek.., bocsánat
x és 2x az alap. azt keressük hogy hányadik hatványra rakjuk az x-et (vagy a 2x-et) hogy 2x-1-et, illetve 4x+2-őt kapjunk (ha jól értelmezem a feladatot)
2014. márc. 17. 18:01
3/9 anonim válasza:
4/9 A kérdező kommentje:
oké, köszi, de én úgyértem hogy a gondolatmenet az mi lenne, az eredmény az nekem is megvan..
2014. márc. 17. 18:09
5/9 A kérdező kommentje:
de! 2x-1 a 2.nál az alap.
2014. márc. 17. 18:09
6/9 anonim válasza:
Megnézed mikor lenne egyenlő a két oldal, tehát mikor logx(2x-1)=1 Kikötés: x>1/2 és x<>1
Ez ugye a logaritmus definíciója alapján azt jelenti, hogy x^1=2x-1
x=1, ami nem felel meg a kikötésnek, tehát nem metszi a függvény az y=1 egyenest, ami az jelenti, hogy az egész vagy alatta vagy felette van. Kipróbálsz egy számot az értelmezési tartományból és megtudod, hogy vagy az összes értelmezési tartománybeli szám megoldás vagy egyik sem.
7/9 anonim válasza:
Inkább próbálj ki két számot, egy 1-nél kisebbet és egy 1-nél nagyobbat, mert lehet az y=1 egyenes mindkét oldalán.
8/9 anonim válasza:
9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget! :)
2014. márc. 18. 06:46
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!