S. O. S Segítt valaki a matekban?
Életbevágó 9.-es vagyok!! Tegnap megszereztem a matek témazárót. Nem voltam iskolába pénteken és mindenki pénteken írta az osztály társam meg lefényképezte nekem.. Holnap úgyan abból írok.. Az a jó hogy nem volt A-B csoport.. Kérlek segítsetek így is nagyon rosszul állok matekból
1. kérdés: Egy 8 oladalú konvex sokszögnek mennyi az egy csúcsából huzható átlóinak a száma, összes átlóinak száma? Mennyi a belső szögeinek összege? Ha szabályos, akkor mekkora egy belső szöge?
2. kérdés: Egy háromszög belső szögeinek aránya 1 : 2 : 3 Mekkorák a háromszög belső és külső szögei?
3. kérdés: Egy domb 15 m-magas, a talajjal érintkező része 9m. Hány métert kell gyalogolnunk a domb tetejéigM (ábra)
Egy körhöz a középpontjától 15 cm távolságra lévő külső pontból érintőket húzzunk. A kör átmérője 8 cm. Mekkorák az érnitők? (ábra)
4. kérdés: Mekkora a háromszög beírható körének a sugara ha területe 36 négyzetcm, és kerülete 18 cm?
1.
Egy csúcsból húzható átlók száma: n-3 pl.:(ötszög) 5-3=2 átló.
Átlók száma: n*(n-3)/2 (CSAK KONVEXRE IGAZ!)
Belső szögeinek összege: (n-2)*180°
Egy belső szög: (n-2)*180°/n
2.
Arányok: a=1, b=2, c=3
a+b+c=180° 6x=180° x=30°
a=30°; b=60°; c=90
Külső szögek: a nem mellette fekvő belső szögek összege
a'= b+c = 150°; b'= a+c = 120°; c'= b+a = 90°
3. Sajnos, nem értem.
KÖR. Pithagorasz-tétel: 15^2-4^2= E^2 (Érintő szakasz)
225-16=E^2 ; 14,457= E
Az érintőszakaszok egyenlőek, tehát mind a kettő E.
4. T= r*(K/2)
36= r*(18/2)
36=r*9; (36=9r); 4=r
sugara= 4cm
Ábrát e-mail-en tudok küldeni.
Igen, a csillagok a szorzások,
" ^ " jel pedig h négyzetre emelés,
" / " jel osztás. :)
" ^2" maga a négyzetre emelés; szóval a 15-nek a négyzetéből a 4-nek a négyzete = az E-nek a négyzetével.
a négyzetre emelés egyszerűen az hogy a számot magával szorozzuk össze.
15négyzete = 15*15; 4négyzete = 4*4
Ebből következik hogy 225-16= E négyzet
szóval 209 = E négyzet
ezután gyökvonás következik és ekkor lesz meg az eredmény:
14,457=E
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!