Fizika segítség?

Figyelt kérdés
Na, azt a feladatot kaptuk fizikából, hogy ki kellene számolni azt, hogy egy műholdat mekkora erővel kell kilőni az űrbe? Igazából vannak ötleteim, de valahogy sehogy sem áll össze a dolog, légyszi segítsetek!!

2014. márc. 12. 21:28
 1/6 bongolo ***** válasza:

Biztos, hogy ez a feladat? Biztos, hogy erő? Nem inkább sebesség?

Van olyan dolog, hogy első kozmikus sebesség, szerintem ezt kell kiszámolnod. Az egy olyan elméleti dolog, hogy ha vízszintesen (!) kilőnénk a műholdat itt fejmagasságban, mekkora sebesség kell ahhoz, hogy körpályán menjen?

Olyanokat kell figyelembe venned, hogy mekkora a centripetális gyorsulás egy v sebességű körmozgásnál (R=6378 km), és ez a centripetális gyorsulás pont megegyezik a gravitációs gyorsulással (g).

2014. márc. 12. 22:19
 2/6 A kérdező kommentje:
igen!! a sebességét kell kiszámolni szóval?
2014. márc. 13. 10:42
 3/6 bongolo ***** válasza:

Azt leírtam:

a_cp = g

Ide beírod, amit tudsz, hogy a_cp = v²/R, és abból már kijön a v.

2014. márc. 13. 10:52
 4/6 bongolo ***** válasza:
Persze ne felejtsd el az R-et átváltani méterbe!
2014. márc. 13. 10:53
 5/6 A kérdező kommentje:
Egyéb ötlet, esetleg képletek, nincs semmi amin el tudnék indulni
2014. márc. 18. 11:20
 6/6 bongolo ***** válasza:

Olvasd el légyszives, amit írtam. Ott van a képlet #3-ban:

a_cp = v²/R

Az is ott van, hogy ennek kell g-nek lennie.

Szóval g = v²/R

Tudod, mi a g? A nehézségi gyorsulás. g=9,81 m/s², de számolhatsz 10-zel is.

Még azt is leírtam, hogy a Föld sugara R=6378 km, és ezt váltsd át méterbe. Akkor kapod a sebességet m/s-ban.

2014. márc. 18. 12:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!