Milyen egy 80%-os hatasfoku mozgocsiga?
Itt a feladat:
Szamits ki mekkora erovel tudunk felemelni egy 60kg-os cementzsakot (g=10N/kg) ha:
-egy idealis mozgocsigat hasznalunk
-egy 80%os hatasfoku mozgocsigat alkalmazunk
-egy 80%os hatasfoku mogocsigabol es ey 80%os hatasfoku allocsigabol allo rendszert alkalmazunk
Kiszamoltam az elsot.
A hatásfokot a hasznos és befektetett munka hányadosaként definiálják, de neked nem munkát kell számolni, hanem erőt.
Mivel W=F·s, az erő arányos a munkával, a megtett út pedig ugyanaz lesz, hisz bármekkora is a hatásfok, ugyanolyan magasra kell bizonyára felemelni a zsákot. (Ez a magasság nincs megadva a feladatban, de nem baj.)
Ezért a hatásfokot az erők hányadosaként is számolhatjuk.
η = Wh/Wb = Fh/Fb
és ebből Fb = Fh/η
Amit kiszámoltál az a) kérdésnél, az a "hasznos" erő, Fh. A "befektetett" erő Fb a kérdés a b)-nél.
(Nem tudom, van-e ilyen "hasznos erő" meg "befektetett erő" fogalom, szerintem nincs, a létező hasznos munka és befektetett munka mintájára használtam bambán. Azért rakom idézőjelbe, mert ezek nem hivatalos dolgok. Valószínű munkát kellene számolni hivatalosan a definiálatlan s úttal, de hát úgyis ugyanez jönne ki belőle, kiesne az s, ahogy itt fentebb kiesett.)
A c) feladatnál azt gondolom tudod, hogy mennyi lesz a "hasznos" erő, szóal ideális csigák esetén mekkora erővel lehet felemelni. De most az egyik csiga is "lenyeli" a befektetett munka egy részét (súrlódik rajta a kötél, felmelegszik, meg a nyikorgással hangenergiává alakul, stb.) meg a másik csiga is. Vagyis az első csiga után Wb·η marad, a második után pedig Wb·η·η, és ez lesz a végső hasznos munka, ami a zsákot emeli.
Mivel az út most sem változik meg attól, hogy mekkora a csigák hatásfoka, vagyis most is kiesne az s, ezért Fb = Fh/η² képlettel lehet számolni. Ugye érted? Ha nem érthető ránézésre, próbáld levezetni a munkából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!