Mi a matek megfejtés (függvénytáblázat)?
Hiányoztam sokat a suliból, és nem volt időm bepótolni mindent, így nem nagyon értem ezt-azt.
A feladat, hogy függvényen ábrázoljuk a következőket:
2|x+5|-1
(x+3)^2
12/x-3+1 (/ jel az törtvonal akar lenni)
-5|x-7|+5
Ennyi lenne, a többit már logikával meg tudom csinálni ha ezek sikerülnek.
Valaki el tudná magyarázni, hogy pl az utolsónál a -5 azt jelenti, hogy x tengelynél 5-öt jobbra, |x-7| meg azt, hogy 1-et jobbra 7-et fel, meg ilyenek.
Az első 3 lenne a lényeg, az utolsót nem is tudom minek írtam oda.
Ha valaki tud segíteni annak köszönöm.
Erre van egy egyszerű megoldás.
Pl. Elsőnél az x helyére behelyettesíted az egyet és megoldod , majd ami kijön kiderül, hogy mik a koordinátái, ezt végig csinálod mondjuk 3-ig és utána már adja magát.
Oké, az megvan, hogy x=1, de hogy rajzoljam ezt be?
Pl. vegyük az elsőt.
A 2-essel most mit kezdjek?
X vagy Y tengelyen menjek +/-2re? Vagy 2 egység alatt emelkedik 1-et a valami?
Ezt nem értem, rég csináltam ilyen feladatokat, és elfelejtettem.
Az, hogy behelyettesít három számot, még nem jelenti azt, hogy érteni fogja a függvénytranszformációt.
Szóval:
1.) 2|x+5|-1
Ez egy abszolútérték függvény.
x |-> |x|
Az abszolútérték függvény képét ismerjük. Akkor vegyük sorba a transzformációkat:
|x+5|
Az abszolútérték-jelen belüli szám előjelhelyesen az y tengely mentén tolja el a függvényt. Vagyis esetünkben +5 egységgel tolja "felfelé".
2|x+5|
Az abszolútérték-jel előtti kétszeres szorzó a függvény meredekségét befolyásolja. Amennyiben a szorzó abszolútértéke nullánál nagyobb, de egynél nem nagyobb, akkor lapulni fog a függvény, ha 1-nél nagyobb, akkor pedig meredekebbé válik. Amennyiben negatív a szorzó, akkor pedig megfordul a függvény.
2|x+5|-1
Az utolsó művelet az, hogy kivonunk egyet, ez pedig a függvényt az x mentén transzformálja. Vagyis a függvény előjelhelyesen lép egyet az x tengely mentén. Méghozzá esetünkben a negatív irányba.
(x+3)^2
Itt az alapfüggvény a négyzetes függvény parabolája. A zárójelen belüli érték az y tengely mentén előjelhelyesen transzformál, vagyis a parabolánk három egységet felfelé lép.
[12/(x-3)]+1
Itt a hozzárendelés alapja az 1/x függvény. Írjuk át 1/x-es alakra, hogy lássuk, mit is kell tennünk:
[12*1/(x-3)]+1
Menjünk szépen sorba:
az 1/(x-3) esetén a zárójelen "belül" vagyunk, vagyis a -3 a függvényt az y tengely mentén transzformálja. Azaz lefelé kell tolni az 1/x függvényt három lépéssel.
A következő lépés a szorzás: 12*1/(x-3)
A szorzás - mint az első feladatnál már megbeszéltük - a függvény meredekségét befolyásolja. Esetünkben 12-szer lesz meredekebb a függvényünk, mint az alapfüggvény.
Az utolsó lépés a függvény konstans tagja, azaz 12*1/(x-3)+1
A konstans tag az az x mentén tol, előjelhelyesen. Vagyis +1 lépéssel vándorol arrébb a függvényünk az x tengely mentén.
Az utolsó feladatot a fentiek analógiájára oldd meg.
Ne feledd:
A zárójelen (abszolútérték-jelen) belüli érték az y tengely mentén transzformál, és mindig ez az első lépés.
A második lépés mindig a szorzat, amely a függvény meredekségét befolyásolja.
Az utolsó lépés pedig a függvényünk konstans tagja, az az x tengely mentén fog transzformálni, szintén előjelhelyesen.
Nagyon de nagyon szépen köszönöm.
Ez így teljesen érthető, és korrepetáláson ezt egy óráig mesélte volna a tanár.
Most már csak gyakorolnom kell :)
@21:44
Úgy látszik, te sem érted a függvénytranszformációt.
"A zárójelen (abszolútérték-jelen) belüli érték az y tengely mentén transzformál"
"a függvényünk konstans tagja, az az x tengely mentén fog transzformálni"
Pont fordítva. A belső érték az x tengely mentén transzformál, ráadásul fordított előjellel, a konstans az y tengely mentén, valóban előjelhelyesen.
Szükség esetén itt ellenőrizhető:
Az abszolútértékesre univerzálisabb megoldás, ha szétbontod két esetre (egyszerű lineáris függvényekre.)
f(x)=2|x+5|-1
f(x)=2(-(x+5))-1 ahol x+5<0 azaz x<-5 (Ha az abszolútértékjelen belüli kifejezés értéke negatív, akkor abszolútértéke egyenlő a -1 szeresével.
f(x)=2(x+5)-1 ahol x+5>=0 azaz x>=-5 (ugyanis, ha az abszolútértékjelen belüli kifejezés értéke nemnegatív, akkor az abszolútértéke önmaga.)
Igy kapsz két lineráris függvényt, amit már igen könnyű ábrázolni. Az x eleme ]-végtelen,-5[ intervallumon az első míg az x eleme [-5,+végtelen[ intervallumon a második fv egyenese adja ki az abszolútértékfüggvény képét.
22:11
Azt hittem ezt én tudom rosszul, mert ez azért rémlett, de akkor nem.
Kösz mindenkinek, már sikerült megértenem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!