Ebben kérnék segítséget. Hogy kell ezt meg megcsinálni?
Az n(n-3)/2 képlet azt adja meg, hogy az n>2 sokszögnek hány átlója van. Ha 9, akkor
n(n-3)/2=9, vagyis n(n-3)=18.
Írjuk fel 18 osztópárjait:
1*18
2*9
3*6
Több nincs. Nézzük meg, hogy ezek közül melyiket tudjuk beírni a fenti szorzat helyére; olyan kell, ahol az egyik szorzótényező 3-mal kisebb a másiknál. Ez a 3*6 lesz, vagyis n=6 és n-3=3. Mivel n-nel jelöltük a sokszög oldalainak számát, ezért a keresett sokszög a hatszög.
Ennél 2-vel több oldala van a nyolcszögnek, aminek 8*(8-3)/2=20 átlója van.
és minek kell kijönni erdeménynek ?
nnégyzetten-18+2=0 ?
Azt is olvastam de az valahogy nekem nehéz.
A 2. válaszolónak a válaszát olvastam ez ugye ez jött ki rá amit írtam az előbb
Mi benne a nehéz?
Megadták a képletet, arra felírtam azt az egyenletet, amit már te is leírtál. Ahelyett, hogy a megoldóképletet használtam volna, felírtam szorzatpárokban (4. osztályos anyag)
Abból kijön, hogy n=6, vagyis a 6-szög tudja ezt.
Még mindig nem érted?
az meg, igen ezen én is eltöprengtem :)
amúgy meg kiszámoltam újra a n+2-vel mert szerintem elszámoltam először és az új eredmény:
nnégyzetten+2n-18=0
Gondolom ezt írtad fel:
(n+2)(n-1)/2=9.
Ha ezzel számolsz, csak bonyolítod az életed, elvégre ugyanazt a képletet használod csak, viszont egy bonyolultabb kifejezés fog kijönni.
Másodfokú egyenletet tanultatok már megoldani? Mert ha nem, akkor teljesen felesleges ezzel foglalkoznod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!