Trigonometrikus egyenletrendszerek, házikérdés?
Ma vettük a trigonometrikus egyenletrendszereket de nem értem ezt a két feladatot valaki levezetné őket magyarázattal?Előre is köszi.:D
1.
x-y=5pí/3
sin(x)=2sin(y)
2.
sin(x+y)=cos(x-y)
tg(x)-tg(y)=1
1. Az első egyenletből x=5π/3+y, ezt írjuk a második egyenletbe:
sin(5π/3+y)=2*sin(y)
Szögösszeg szinuszára vonatkozó képlet: sin(g+h)=sin(g)*cos(h)+cos(g)*sin(h), esetünkben g=5π/3, h=y:
sin(5π/3)*cos(y)+cos(5π/3)*sin(y)=2sin(y)
Nevezetes szögek:
-√3/2*cos(y)+1/2*sin(y)=2sin(y) /-sin(y)/2
-√3/2*cos(y)=1,5*sin(y)
Mivel cos(y)=0-ra az egyenletnek nem lesz megoldása, ezért oszthatunk vele:
-√3/2=1,5*tg(y) /:1,5
-√3/3=tg(y)
Ez is nevezetes szög; y=-π/6+k*π (k tetszőleges egész), ezt írjuk vissza az első egyenletbe:
x-(-π/6+k*π)=5π/3
x+π/6-k*π=5π/3
x=3π/2+k*π (k tetszőleges egész).
Jó neked, hogy már a másik feladat megoldását keresed, én még ezt sem értem. Nekem ennyi jön ki:
Valamelyik hibás lehet?!
Zsombor, ezek a feladatok tipikusan nem attól nehezek, mert nehéz őket megérteni, hanem azért, mert nincs rá recept, hogy hogyan kell megoldani. Próbálgatni kell átalakítani őket a tanult azonosságokkal, aztán majdcsak kijön valami.
Most pl. a második feladatnál már írtam két oldalt miután kiindultam abból az átalakításból, hogy a tangens helyébe szinusz per koszinuszt írok (ami sokszor be szokott jönni), aztán hirtelen teljesen véletlenül rájöttem, hogy más úton érdemesebb elindulni:
Az első egyenlet máshogyan felírva az, hogy sin α = cos β
Azt viszont tudjuk, hogy sin α = cos(α−π/2)
Vagyis:
cos(β) = cos(α−π/2)
Ennek az egyenletnek két megoldása is van (és mindkettő 2π-vel periodikus):
a) β = α − π/2 + 2kπ
b) β = π/2 − α + 2kπ
(Ezt a két megoldást érted?)
Vagyis most
α = x+y
β = x−y
a) x−y = x+y − π/2 + 2kπ
-2y = -π/2 + 2kπ
y = π/4 − kπ
b) x−y = π/2 −x−y + 2kπ
2x = π/2 + 2kπ
x = π/4 + kπ
Az a) megoldásban −kπ helyett lehet +kπ-t is írni, hiszen k az tetszőleges pozitív vagy negatív egész szám, szóval lehet negatív is. Vagyis a kétféle megoldás formailag ugyanaz: vagy az x, vagy az y lesz egyenlő π/4 + kπ-vel.
A másik egyenlet pedig:
a) y = π/4 + kπ
tg x − tg(π/4 + kπ) = 1
π/4 tangense 1, és π-vel periodikus a tangens, szóval az a tag mindig 1:
tg x − 1 = 1
tg x = 2
x = arctg(2) + mπ
Persze m is tetszőleges egész szám lehet. Azért nem k, mert az y-ban van kπ, és ez nem ugyanaz az egész szám, mint az y-é.
b) x = π/4 + kπ
tg(π/4+kπ) − tg y = 1
1 − tg y = 1
tg y = 0
y = m·π
Vagyis a két megoldás:
a) x = arctg(2) + kπ, y = π/4 + mπ
b) x = π/4 + kπ, y = mπ
Mindkét megoldásban k,m ∈ ℤ
(Ugye az érthető, hogy a k-t felcseréltem az m-mel, hisz teljesen mindegy, hogy minek nevezem.)
(arctg(2) nem szép szám, azért nem írtam be a helyébe, hogy 1,10714871... radián)
2; másik megoldás
felhasználva az azonosságot
sinx*cosy+cosx*siny=cosx*cosy+sinx*siny
sinx*cosy-sinx*siny+cosx*siny-cosx*cosy=0
sinx(cosy-siny)-cosx(cosy-siny)=0
(cosy-siny)(sinx-cosx)=0
ebből az következik:
cosy=siny és sinx=cosx
a többi már egyezik Bongoléval
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!