Hogyan magyaráznátok el mindennapi életből vett példával, hogy 3- (-) 2=5?
Van 3 Ft-om, pluszban még 2 Ft-tal tartozok egy barátomnak, szóval tulajdonképpen 5 Ft-om van.
3-(-2)=5
Rájövök, hogy ez nekem nem jó, nem akarok tartozni senkinek, ezért, hogy visszafizetném, és lenne 1 Ft-om, inkább megölöm a barátomat, hogy ne kelljen neki visszaadom sose azt a 2 Ft-ot. Így marad 5 Ft-om. Megszabadultam az adósságomtól, ami nettó nyereséget hoz. Hiszen eredetileg volt 3 Ft nettóm, most pedig már 5.
Helyesebben: 3-(-2)=5
Az egyik elmondási mód:
+ egy kocsi megy,
- a kocsi megfordul, visszafelé megy
- a zárójelben: a kocsi tolat.
Bemegy a kocsi az udvarra 3 métert, megfordul, és 2 méteren betolat a garázsba.
Hirtelen nem találtam jó ábrát hozzá, de egy gyakorló feladat itt van:
Ez az összeadási példa is mutatja:
Ez a nyuszi majdnem azt csinálja amit az előbb leírtam, de mivel összead, a zárójelben lévő mínuszra megfordul. (és nem tud tolatni)
Meg kellene csinálni ezt a játékot mozdonnyal, az helyben tud fordulni, és kiválóan megy tolatásban is.
Van 5 forintom, kölcsön adok valakinek 2 forintot, így 3 forintom marad. ( 5-2=3)
Majd az az ember visszaadja a 2 forintomat, tehát van 3 forintom, és "törlöm" a -2 forint kölcsönt, így öt forintom lesz -> 3-(-2)=5
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!