Mennyi ennek az egyenlőtlenségnek a megfejtése?
az eredmény:
x= -3,-4,-5......mínusz végtelenig??
Hát… Nem baj, ha beszélgetést kezdeményezek a témáról? Ha sietsz, akkor persze gyorsan ideírhatom a megoldást, de lehet, hogy a lassabb út hasznosabb volna.
Próbáljuk ki. Írjunk x helyére -3-at:
-3 + 3 > 1?
hoppá..
akkor rosszul értelmeztem hogy mikor fordul meg a relációs jel...
szóval akkor nem itt fordul meg hanem ha mínusszal osztunk!
értem máár!:D
Ez esetben örülök, hogy segítettem!
(Csak a biztonság kedvéért: a megoldás a -2-nél nagyobb számok halmaza.)
Attól függ, hogy hányadikos vagy.
Ha alsós vagy, akkor ezt "nyitott mondatnak" nevezzük, és megkeressük az "összes" (egész) számot, ami jó ide.
Láthattuk, hogy a -3 nem lesz jó megoldás. Nézzük a -2-t: -2+3>1, ami nem igaz, mert 1 nem nagyobb 1-nél. A következő legyen a -1: -1+3>1, ez igaz, mivel 2>1. Ha -1-nél nagyobb (egész) számokat vizsgáljuk, akkor mindig jó megoldáshoz fogunk jutni; láthatjuk, hogy minél nagyobb az x, a bal oldal értéke annál nagyobb, és minél kisebb, annál kisebb lesz, ezért mondhatjuk hogy a megoldások: -1; 0; 1; 2; ... (végtelen, ha oda szoktátok írni).
Ha 8.-os vagy, akkor egyenlőtlenségnek hívjuk, és így oldjuk meg:
x+3>1 /-3
x>-2, tehát a megoldáshalmaz a ]-2;végtelen[ mindkét oldalon nyílt intervallum (ha csak az egészekre szorítjuk meg, akkor azt is odaírjuk, hogy az intervallum egész elemei).
A reláció fordulásáról: negatív szám szorzásánál és osztásánál azért fordul a reláció, mivel mindkét oldal előjele változik, és ami a pozitívoknál nagyobb volt, az a negatívoknál kisebb lesz, például:
1<3, ha -1-gyel szorozzuk, akkor -1>-3 lesz, mivel 1 Ft adóssággal boldogabbak vagyunk, mint a 3 Ft-tal.
0<5, -1-gyel szorozva 0>-5 lesz (a 0 előjele olyan tekintetben nem változik, hogy nincs előjele, de tekinthetjük azt is, hogy -0=+0, ez esetben változik).
5>-3, szorzás után -5<3-at kapjuk.
Nagy vonalakban ezért fordul a reláció negatív szám szorzása esetén :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!