HOgyan tudom hogy melyik egynelet vegyem alapul?

Figyelt kérdés

4a +10b = 100

2a + b = 22

a + b =13

a = 9

b = 4

>>ez az erdmeny jott ki nekem is ha utolso ket sor veszem,ha elso kettot akkor mas jon ki...Honnand tudom hogy melyik kettot vegyem alapul ha a gyokeret akarom megtudni az egyenletnek?

van olyan mondszer amivel megkapom ha matrixba irom fel?

4 10 100

2 1 22

1 1 13

ebbol meglehet kapni ?

2014. jan. 6. 07:21
 1/4 anonim ***** válasza:

Valószínűleg azért kapsz más eredményt, mert több egyenlet van, mint ismeretlen, így több megoldása is lehet.

Hiába jött ki az utolsó két sorból a végeredmény, az nem jó megoldás, mivel ha az elsőbe behelyettesíted, az nem lesz helyes.

Mátrixba felírásnak akkor lenne értelme, ha ugyanannyi egyenlet lenne, mint ahány ismeretlen. Ha egy kis csalást elkövetünk:

4a+10b+0c=100

2a+b+0c=22

a+b+0c=13,.

akkor már felírható négyzetes mátrixban:

[4 10 0|100]

[2 1 0|22]

[1 1 0|13]

Erre már alkalmazható a Gauss-elimináció, ami esetünkben meg fog akadni, mivel a második lépés után már nem lesz mit karikázni, mégis 3 különböző egyenletet kapunk.

Bővebben leírom a Gauss-elimináció lépéseit külön kérésre.

2014. jan. 6. 08:16
 2/4 anonim ***** válasza:
Szerintem azért mert rossz a feladat. két ismeretlen és három egyenlet.
2014. jan. 6. 08:18
 3/4 anonim ***** válasza:
Miért? 3 egyenesnek nem lehet ugyanaz a metszéspontja?
2014. jan. 6. 08:29
 4/4 anonim ***** válasza:
Való igaz hogy lehet 3 egyenesnek is egy közös pontja de a fenti egyenletek között ellentmondás van ezért jön ki a kérdezőnek más más megoldás. szerintem.
2014. jan. 6. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!