Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy vegyem rá az unokaöcsémet...

Hogy vegyem rá az unokaöcsémet, hogy elolvassa a kötelező olvasmányát?

Figyelt kérdés

A Vuk-ot. Nem nagyon szeret olvasni, velem lesz kb 4 napig és addig kellene elolvasnia, mert utánna a szülők nem nagyon foglalkoznak vele sajnos. Vagy hogy szeretessem meg vele az olvasást, ha véletlen nem tudjuk befejezni és otthon kell neki végig olvasnia?

Már letöltöttem neki a filmet, de azt csak akkor akarom megnézetni vele ha elolvasta a könyvet.

2010. aug. 13. 09:28
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Olvasd föl neki, az olvasás nem feltétlenül azt jelenti, hogy a saját szemével olvas. Vannak ugye hangos könyvek is. Erőszakkal, zsarolással, fenyegetéssel stb biztos nem fogod vele megszerettetni. Esetleg meséld el a tartalmát kedvcsinálónak.
2010. aug. 13. 09:49
 2/16 anonim ***** válasza:

Jaj, ne a filmet töltsd le, az mindig rövidített változata egy regénynek.

Az én kisfiam (10 éves), remek eszű gyerek, csak sajna van egy apró diszlexiája vagy micsodája, és emiatt borzasztóan utál olvasni... Az olvasás hatalmas nagy koncentrációt igényel tőle (nem lelazítja, mint más gyereket), s ezért nem is csodálom, hogy utálja.

Hangoskönyvet töltöttem le neki, és meg kell mondjam, nagyon bevált a dolog.

Persze a hangoskönyv nem helyettesíti az olvasást, de szerintem arra nagyon megfelel, hogy megszerettesse a gyerekekkel a regényeket. Szerintem most az egyszer megengedhető egy kis "csalás", olvass Te neki, vagy töltsd le a hangoskönyvet, vagy talán az lenne a legjobb, ha felváltva csinálnátok, mint mi az első kötelező olvasmánnyal -kicsit ő olvas, aztán kicsit te, így, felváltva. Jobban fogja élvezni.

Amúgy meg sokszor az a baj, hogy a gyerekek olvasnak ugyan, de nem értik, valójában mit is olvastak - ezért is jobb a közös olvasás, mert egy-egy fejezet végén átbeszélhetitek a történéseket. És ha mindent megértett, izgatottabban fogja várni a folytatást.

Ha jól emlékszem, láttam a VUK-ot hangoskönyvben.

2010. aug. 13. 09:51
 3/16 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, természetesen zsarolással és erőszakkal nem akarom rávenni szegényt, annak semmi értelme. De viszont a kötelezőt azért is adják fel nekik hogy olvassanak, ezért nem akarom neki felolvasni, meg már ismerem annyira, hogy akkor nem is figyelne és elkalandozna a gondolataiban. Az viszont jo ötletnek tünik hogy egyszer ő olvas egyszer én. A mesét, természetesen az eredetit azért töltöttem le mert imádja a meséket már nagyon sok van neki, és ha elolvasta utánna meg nézheti! hogy ugy nagyjábol összefoglalja a történetet a film.
2010. aug. 13. 09:55
 4/16 anonim ***** válasza:

2. vagyok megint.

Első válaszolóval nem egészen értek egyet abban, hogy a kölelező olvasmányban nem az olvasás a lényeg. Persze a történet is fontos, meg az általános műveltség megszerzése.

De szerintem az olvasás fejlesztése is célja a tanároknak, hiszen a jó olvasási készségen a későbbi tanulmányok sikeressége múlik. Nem? Aki nem tanul meg jól olvasni, később nagyon nehezen fogja megtanulni a töri leckéket.

2010. aug. 13. 09:56
 5/16 anonim ***** válasza:
2. vagyok. Letöltsem nektek hangoskönyvben? Megtaláltam.
2010. aug. 13. 10:04
 6/16 anonim ***** válasza:
Miért akarod ráerőszakolni? És soha egy kötelezőt sem olvastam el, mert nagyon nem szerettem olvasni, ráadásul semmi következménye nem volt, ha kellett segítettek az osztálytársaim! Ahogy az idő haladtával talál könyvet ami tetszik neki, rá fog szokni! Azóta én is szeretek, de ha most erőszakolnának rám, már csak azért sem olvasnám el!!!!!!!!!
2010. aug. 13. 10:07
 7/16 anonim ***** válasza:
Ja, bocs, gyanús, hogy csak 40 perces ez a hanganyag... valószínűleg ez is valami rövidített, pl. rádióra átdolgozott cucc. Biztos, hogy nem a teljes 112 oldalas regény, szóval nem jutnátok vele előbbre.
2010. aug. 13. 10:08
 8/16 anonim ***** válasza:
90%

Én szeretek olvasni, bármit, ami érdekel, gyerekként is ugyanúgy volt. Csak a kötelezők nem érdekeltek, van egy saját véleményem az irodalomról és az írókról, nem írom le, nehogy megbántsak valakit. :D

Szóval jó ötlet a hangos könyv, a közös olvasás, akármi, csak legyetek túl rajta.

Meg tudja szeretni az olvasást más szövegeken keresztül is, nem kell aggódni emiatt. Sőt, ha lehetőséget kap érdeklődésének megfelelően olvasni, akkor rá fogja venni magát arra, hogy egy kevésbé érdekes kötelező olvasmányt is kezébe vegyen. Nálam ez a tapasztalt.

A lényeg, amit én nem szerettem gyerekkoromban, hogy nagyon sznob módon követelőzve, megvetően, kényszerítve állt hozzá a környezetem (tanárok, szülők) a kérdéshez, és szűklátókörűen azt hajtogatták, hogy csak olvassak és alternatív módszereket megvetették - más kérdés, hogy sikerült áthidalni később a problémát, és ők is belátták, hogy ha engednek a személyes döntésnek és akaratnak, akkor pozitív lesz a végeredmény komprumisszumok árán.

A gyerek fejlődése hadd történjen kreatív módon, mert ha kiöljük belőle a kreativitásra való készséget, és szűk keretek közé akarjuk szorítani, akkor nem lesz képes önálló döntéseket hozni. (Nyilván szükség van a nevelés során korlátokra és szabályozásra, de az egy másik helyzet!)

2010. aug. 13. 10:08
 9/16 anonim ***** válasza:
49%
Nem tudom hány éves, de meglepetéssel. :D Mond neki, h valahol a házban vmi kisebb meglepi várja viszont, csak az 1. fejezetet elolvasva jöhet rá, h hol találja, és a többi... nyilván nem vmi nagy ajándékokra kell gondolni + akkor neked is vmi jó tervet ki kell találni, h tényleg kapcsolódjon a könyvhöz XD
2010. aug. 13. 10:26
 10/16 A kérdező kommentje:
nem akarom ráeröltetni, de tényleg elég rosszul megy szegénynek az olvasás és azért akarom hogy gyakoroljon legalább egy kicsit. az meg hogy más könyvet a kezébe vegyen kizárt dolog, annyira nem érdekli semmi, csak a dvd, esetleg számitogép és ezért akarom kicsit szélesiteni a látókörét, hátha megszeretné az olvasást.
2010. aug. 13. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!