Valóban kötelező olvasmány, vagy az lesz a Harry Potter összes kötete, meg a Twilight?
nem lett az elkúrva,de így meg fogják utálni mert kötelező :)))))))))
de még mindig jobb,mint a málna szörp meg szalmaszál,meg a kincskereső kis ködmön,meg a többi idejét múlt fszság (nem az írokat minősítem,mert akkoriban biztos jó volt )
A vuk meg a 2 lotti maradhat az jópofa :)
Na ez így, ebben a formában nem igaz. A Harry Potter sem kötelező, csak ajánlott irodalom, a tanár eldöntheti, hogy elolvastatja-e, vagy sem. Nagy előnyeként tartják számon, hogy megszeretteti az olvasást a gyerekekkel, és tényleg az a fajta könyv, amit egy gyereknek sem nehéz olvasni, követni, viszont fordulatos, érdekes. Különben nem tudom, mi a baj a magyar fordítással, miért divat szidni mindenből a magyar változatot. Szerintem kimondottan jól van fordítva, hozza az eredeti mű stílusát, hangulatát.
A Twilight szerintem kizárt, hogy kötelező olvasmány legyen, egy szimpla tiniregény, más kérdés, hogy számomra az is izgalmas, bár ilyen idegesítő főszereplőkkel régen volt dolgom. Lehet szeretni és nem szeretni, de messze van attól, hogy kötelező irodalom legyen.
Különben is, ami ilyen hosszú (akár a Harry Potter összes kötet, akár a Twilight összes), azt sosem adják fel egy az egyben kötelezőként, csak részleteket.
Mondjuk lenne helye a kortárs irodalomnak is az oktatásban, főleg olyannak, ami közel áll a fiatalokhoz, de ezek tipikusan azok, amiket nem kell feladni kötelezőnek, mivel akit egy kicsit is érdekel, az úgyis elolvassa, akit meg nem, az úgysem fogja elolvasni, a tartalmukat bárhol megtalálja a neten.
Én azt tudom, hogy mikor nálunk feladták a Harry Pottert anno (sajnos nem a mi osztályunkban), akkor - ilyen még sosem volt!!! - mindenki elolvasta, és hihetetlenül lelkes volt az irodalom órákon. A tanár szerintem nem is ismert a csapatra. :)
Szóval én is annak vagyok a híve, hogy felesleges olyasmit erőltetni, ami (szomorú, vagy nem, ezt mindenki eldönti maga, de tény) a mai gyerekeknek nem mond semmit, és dögunalom, ergo megutálják az olvasást magát is.
A legfontosabb az lenne, hogy szeressék meg az olvasást. Lehet azon keseregni, hogy ha Harry Pottert olvasnak, akkor nem ismerik majd a nagy klasszikusokat, és jujj meg jajj, igazából valahol megértem ezt is.
De!! Akkor sem ismerik, ha a tanár feladja, erőlteti, mégsem olvassák el, vagy elolvassák, de egy mukkot sem értenek belőle... Fordítva nem kizárt, hogy egyesek később a klasszikusokra is kedvet kapnának, ha amúgy szeretnek olvasni. Ellenben, ha gyűlöl olvasni, semmit sem lesz hajlandó a kezébe venni, ami könyv.
Saját példa: imádok olvasni, faltam mindig is a könyveket, a magyar mellett németül, angolul és spanyolul is. De sose m felejtem el, hogy mit szenvedtem egyes kötelezőkkel... Az Egri csillagokat, szégyellem, de nem voltam képes elolvasni. Háromszor futottam pedig neki. Szóval biztos műveletlen vagyok, mert azt a mai napig nem olvastam. Viszont több ezer más könyvet meg igen. :)
Állitólag -az egyik szomszéd gyerek a forrás a játszótérről- 7. osztályban nekik el kell olvasni a HP összes kötetét.Fiú lévén, nem lelkesedik érte. A Twiligh is csak pletyka szintjén terjed errefelé.
Aki irta, hogy filmben rossz: Igen, a filmet nagyon elcseszték, könyvben sokkal jobb. Nem tudnám másodjára is kiolvasni, de egyszer nagyon jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!