A repüllőgép 500m sugarú körpályán 360 km/h sebességgel halad. Mekkora a kör mozgásának a periódusos ideje, fordulatszáma, szögsebessége és centipetális gyorsulása?
Én is elég gyenge vagyok fizikából, de sztem ez matematika feladat egykét fizika képlettel :)
A kör sugara r=500m
A kör kerülete: K=2*r*pi=3141,59m
Sebesség: v=360km/h=100m/s
"Periódusidő Jele T, jelentése: 1 kör megtételéhez szükséges idő."
T=K/v=31,42s
"Fordulatszám Jele: n , jelentése: 1 perc(min) alatt megtett körök száma."
n=60s/T=1.91
"Szögsebesség
* A szögelfordulásnak és az ehhez szükséges idõnek a hányadosa.
* Jele: ω
* Mértékegysége: 1/s "
ω=2pi/T=0,2(1/s)
"Azt kaptuk tehát, hogy az egyenletes körmozgásnál a gyorsulás a kör középpontja felé irányul és nagysága megegyezik a sebesség négyzetének és a tömegpont mozgása által leírt kör ( pálya ) sugarának a hányadosával, vagy más módon számolva a szögsebesség négyzetének és a sugárnak a szorzatával:"
a(cp)=v^2/r=100^2/500=20(m/s^2)
vagy a(cp)=ω^2*r=0,04*500=20(m/s^2)
Megtalálod:
A repülőgép egy "l" betűvel repül, 100 m/s sebesen.
A kör kerülete 1000m szer pí = 3141,6 m
T=s/v=31,416 s alatt repül körbe, ez a periódusidő.
A fordulatszám (n) az az , hogy hányat fordul egy s (sec)alatt (motoroknál egy perc alatt). Ez a reciproka a T-nek, vagyis 1/T= 0,0318 (1/s) mert hiszen lassú szegény.
Szögsebesség=fok/időegység=radián/secundum=
2szer pí (ez a teljes kör radiánban) OSZTVA a periódusidővel vagyis 2pí/T = 2pí szer n = 0,2 (rad/s)
centrip.gyorsulás= r szer (szögseb.négyzete)=20 m/s/s
másképp: centrip.gyorsulás= v*v/r =100*100/500= 20 m/s/s
írni!tanulj meg írni!
nem repüllőgép,hanem repülőgép!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!