Valaki segít fizikából? Mi a becsapódási sebesség képlete vagy hogyan kell azt kiszámolni? (9. osztály)
itt van a fenti linken szereplő oldal fényképe, a földet érés pillanatában:
Amint az ábrán is láthatod, a mozgást koordináta-rendszerben szoktuk ábrázolni. Az x-tengely jelenleg a vízszintes tengely, a vízszintesen balról jobbra történő mozgásnál a sebességet plusznak szoktuk venni. Röviden, ennek a testnek a sebessége VÉGIG azonos: vx=+10 m/s.
A függőleges irányú sebességet felfelé mozgásnál szoktuk pozitívnak venni. Ennél a feladatnál induláskor nincs függőleges sebesség, vy=0. Mivel a gyorsulás (gravitáció) lefelé hat, ezért az eltelt idővel arányosan nő a LEFELÉ mutató sebessége. Ezért lesz 4 sec múlva: vy=-40 m/s.
Leérkezésnél tehát kétféle sebessége van, ezek merőlegesek egymásra. Összegük nagyságát Pitagorasz-tétellel lehet kiszámolni, irányát pedig szerkesztéssel, (mint az ábrán) vagy szögfüggvénnyel lehet meghatározni.
Nem tudom hányadikos vagy - igyekeztem általános iskolai módra leírogatni. (A vx, vy -nál az x és y alsó-indexben vannak, mint az ábrán)
Az előző válaszomat kiegészítem azzal, hogy a dinamikus ábrának készítettem egy új változatát:
Feltétlenül írd meg, hogy ezt tudod-e használni? (Milyen eszközzel próbálod elérni?)
A jobb-alsó részen, azt a csúszkát nem tudod mozgatni?
(Ott állítható az eltelt idő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!