Valaki, aki (nagyon) jó fizikából? Rezgőmozgás FONTOS! Többi lent
sziasztok! nagyon hálás lennék ha valaki tudna segíteni.
szóval egy olyan feladatot kaptunk, hogy egy rugóra felfüggesztett test nem csak fel-le mozog, hanem szabályosan mozogva vízszintesen kitér jobbra-balra,előre-hátra is.
a kérdés az lenne, hogy ennek mi az oka, valamint a rugóhossz, rugóállandó, test tömegege közti kapcsolat.
előre is köszönöm!
Szóval ha jól értem, akkor ez egy inga, aminek a zsinórját egy rugó helyettesíti? Mert akkor nem hiszem, hogy középiskolás feladatról van szó. Hacsak nem maradtam le valamiről, és már ott is tanítják a Lagrange-függvényt.
Ha viszont arra gondolsz, hogy a test mindhárom irányban harmonikus rezgőmozgást tud végezni, akkor ez a három mozgás egymástól független és a megoldás pofonegyszerű. Mindegyikre ugyanazok a képletek érvényesek, és az egyes irányokban végbemenő mozgások egymásra rakódva adják ki a teljes mozgást. (Ahhoz hasonlóan, ahogy a ferde hajításnál is a vízszintes egyenletes mozgásra rárakódik a függőleges gyorsuló mozgás.)
egyetem, első félév :)
a test egy rugóra van felfüggesztve, és ahogy elkezd fel-le mozogni, egy pár rezgés után kitér jobbra és balra is, szintén pár rezgés után előre és hátra is. az lenne a kérdés hogy ennek mi az oka, szóval miért nem csak fel-le mozog(hiszen az tűnne logikusnak) valamint hogy ezek a vízszintes irányú kitérések hogyan függenek össze a felsorolt kritériumokkal
köszönöm az eddigi válaszokat!
feltételezzük hogy egyenesen tudtam megnyújtani a rugót.
a csavarodásos dolog jónak tűnik, de nem tudom abból hogy következik hogy szabályosan és nem össze-vissza tér ki. először miért mozog csak függőlegesen fel-le, és pár rezgés után miért tér ki jobbra-balra, majd megint adott számú rezgés után előre-hátra.
nagyon hálás lennék ha valaki bővebben ki tudná fejteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!