Matek házi, Rombusz kerülete?!
Sziasztok, nem értem, hogy hogyan kell megoldani a következő feladatot. :
Egy rombusz átlói 40 cm és 42 cm hosszúak. Számítsd ki a rombusz kerületét és területét!
Területét megtudtam oldani. Kerületnél is tudom a képletet (K= ax4)de nemtudom, mit helyettesítsem be hova. Vagy egyáltalán hogyan is kell?!
A fenti képet remélem sikerül megnyitnod! A kép alapján:
Mivel a rombusz átlói derékszöget zárnak be egymással, így csak egy Pitagorasz tételt kell alkalmazni, ahol az egyik befogó az egyik átló fele (e/2), míg a másik befogó a másik átló fele (f/2) lesz, és az átfogó a rombusz kersett oldala (a)! Az egyszerűség kedvéért az e/2 legyen b, az f/2 legyec c!
A pitagorasz tételt felírva:
c négyzet + b négyzet = a négyzet
Innen az a-t ki tudod számolni!
Valszeg ezért van az (amit szintén itt olvastam, hogy 25%-tól megadják a 2-est az érettségire :(
Nehogy már túl okos legyen a nép!!!
Köszönöm szépen. Megtudtam nyitni, és meg is tudtam csinálni a feladatot, nagy segítség voltál!:))
4. válaszoló alapvető, jó legyen így. Nem is kötök beléd, mert tényleg alapvető, de hadd én döntsem már el, hogy mit írok ki, és mit nem! Egyébként is, a múlt óra végén vettük kicsengetés előtt, és csak, úgy hozzáteszem a kedvedért, hogy ilyen feladatot már vagy 2-3 éve nem csináltam és nem maradt meg bennem. Nem mentség, tudom. De attól még nem kellenek az ilyen hozzászólások. A dolgozatot természetesen én fogom megírni, ez egyértelmű, vagy talán mégse... Szóval igen, ennyit szerettem volna mondani a végére.
Még egyszer köszönöm szépen a képet, és a segítségedet is!!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!