Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Holnap délre meg kéne tanulnom...

Holnap délre meg kéne tanulnom deriválni! Hol kezdjem?

Figyelt kérdés
olyanok rémlenek, hogy voltak hogy L'hosptal szabály de hogy az mi azt már nem tudom
2013. nov. 13. 15:55
 1/4 b3342185 válasza:
remélem nem reklám de én innen tanultam deriválni : [link] majd a kereső sávba beírod h deriválás, asszem ingyenes témakörbe tartozik.
2013. nov. 13. 15:58
 2/4 anonim ***** válasza:

Amit fontos tudni:

Polinom deriváltja: (k*a^n)'=k*n*a^(n-1). igaz ez nemcsak polinomra igaz, hanem 1/polinomra is.

Konstans deriváltja minden esetben 0: k'=0

e alapú logaritmus deriváltja: (k*ln(|x|))'=k*1/x, ha másmilyen az alap, például log(3)(x), akkor az átírható ln-re: ln(x)/ln(3)=1/ln(3)*ln(x), ennek a deriváltja 1/ln(3)*1/x=1/(ln(3)*x) (mivel deriválásnál a konstans szorzót (de csak akkor, ha szorzó) békén hagyjuk).

a^x deriváltja a^x*ln(a).

Trigonometrikusok deriváltja:

sin(x)'=cos(x)

cos(x)'=-sin(x)

-sin(x)'=-1*sin(x)'=-1*cos(x)=-cos(x)

-cos(x)'=-1*cos(x)'=-1*(-sin(x))=sin(x)

Ezekből a tg(x), ctg(x) levezethető, de még ehhez kell a tört deriváltja (lásd lejjebb).

Összeg deriváltja megegyezik a tagok deriváltjának összegével: (f(x)+g(x))'=f(x)'+g(x)'

Szorzat/hányados deriváltja (ez kicsit bonyolultabb)

Láncszabály (ez is, de biztos leírják valahol rendesen)

L'Hospital-szabály: ha a tört egy bizonyos pontban 0/0 vagy végtelen/végtelen alakú, akkor a tört határértéke megegyezik a számláló és a nevező deriváltjának hányadosával:

lim(x->k) f(x)/g(x)=lim(x->k) f(x)'/g(x)', amennyiben f(x)=g(x)=0 vagy |f(x)|~(aszimptotikusan egyenlő)|g(x)|=végtelen (nem összetévesztendő a tört deriváltjával!)

Szerintem semmi fontosat nem hagytam ki. Ha ezeket tudod, akkor már a deriválás alapjait tudod (pontosabban használni tudod, de az elméleti részét nem fogod tudni, ahhoz többek között differenciálhányados kell).

2013. nov. 13. 16:49
 3/4 A kérdező kommentje:
na király így tuti 5ös lesz köszi
2013. nov. 13. 18:11
 4/4 A kérdező kommentje:
*kettes meglesz
2013. nov. 14. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!