Matek és Kémia! Segitesz?

Figyelt kérdés
Anya szerint 12 palacsinta elkészitéséhez 1 tojásra, 15dekagramm liszre,3 deciliter tejre, 1 deciliter szódavízre, 1-1 gramm sóra és cukora van szükség.Hány tömegszázalék sót tartalmaz a palacsinta, ha sütéskor a szódavizzel bevitt víz fele elpárolog?A számoláshoz mérd meg a használt tojás, szódavíz és tej tömegét!
2009. nov. 16. 18:03
 1/2 anonim ***** válasza:

először is mindent átváltunk grammba:

15dgk=150g

3dl tej= 30g (ami nem igaz, mert a tej sűrűsége nem 1, de ha leméred, akkor a 30 helyére írd azt, amit mértél)

1 dl víz = 10 g, de ennek a fele elpárolog, tehát marad 5 g. (ez annyi lesz lemérve, mivel a víz sűrűsége 1)

só, cukor= 1+1 g

akkor adjuk össze h hány gramm a cucc, amiből a palacsinta ki fog sülni: 150+30+5+1+1 = 187 (ha nem számoltam el). neked más fog kijönni a tej meg a tojás miatt.

az összes tömeg: 187 g

a só tömege: 1 g

tömegszázalék: keresett anyag/összes anyag * 100, tehát az én esetemben ez 1/187*100, ami most... messze van a számológép, nem tudom :D

ha van még kérdés akk nyugodtan írd meg :)

2009. nov. 16. 19:10
 2/2 A kérdező kommentje:
köszi
2009. nov. 17. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!