Kén melegítése, mi történik? Mit tapasztaltunk? és mi a magyarázat? FONTOS!
"Melegítés közben a citromsárga kén megolvad, és egyre sötétebbé válik. A kezdetben narancsszínű folyadék a melegítés ellenére egyre sűrűbbé (és még sötétebbé) válik. A melegítés során olyan sűrűn folyós lesz a kénolvadék, hogy ki sem önthető a kémcsőből. További melegítésre azután ismét hígan folyóssá válik a sötét massza. A forrásban lévő kén hideg vízbe öntve puha, nyúlós, gumiszerű anyaggá dermed.
A kén olvadáspontján (119 °C) a kénmolekulák közötti kötések felbomlanak, a kristály összeomlik. A további melegítés során a gyűrűalakú molekulákfelszakadnak, és hosszú (kukacszerűen mozgó) nyolcatomos láncokat alkotnak. Ezek a láncok összegabalyodva okozzák a kénolvadék viszkozitásának növekedését. Még magasabb hőmérsékleten a láncok feldarabolódnak, és így egyre csökken a molekulák összegabalyodásának lehetősége, egyre hígabb lesz az olvadék . A hirtelen lehűtött kénben nincs idő arra, hogy a 2-4 atomos kénmolekulák ismét 8 atomos gyűrűvé kapcsolódjanak, majd szabályos kristályrácsba rendeződjenek. Így nem kristályos, hanem gumiszerű, ún. amorf (= alaktalan) kén jön létre. Az amorf kén azután lassan megkeményedik, mert visszaáll benne az eredeti kristályos szerkezet. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!