Három sorszámozott kémcsőben liszt, cukor és konyhasó van, ismeretlen sorrendben. Hogyan azonosítható ez a három anyag? Esetleg több módszer!
A liszt nem oldódik vízben.
A só és cukor melegítés mellett (még telített oldat esetén is) oldódik (értsd: látszatra eltűnik).
A cukoroldat elforralása után először barna anyag (karamell) azután fekete anyag (szén) marad hátra.
Só esetén fehér kristályok, mivel a só olvadáspontja 800 Celsius körül van, ezért egy Bunsen-égővel nem fogjuk tudni eltűntetni.
Ha tudjuk, hogy csak ezek lehetnek, akkor a legkézenfekvőbb, hogy ízleléssel, bár ha valaki lisztérzékeny, akkor ez nem biztos, hogy egy jó megoldás :D
Égetéssel is lehet próbálkozni; a cukornak édes illata lesz és karamellizálódik, só hevítésénél érezhető a só jellegzetes illata, a lisztet nem tudom, de valószínűnek tartom, hogy ezektől eltér.
Egyelőre ennyi, ha még valami eszembe jut, jelzem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!