Kombinatorika? Egy dobozban 7 golyó közül 3 piros,2 zöld,1 kék,1 sárga.
Az egyszínűek közt nincs különbség.
Hármat kihúzok találomra visszatevés nélkül.Hány lehetséges színkombinációt kapok(kérdőjel).(Tehát a piros-piros-zöld is egy)Illetve azt már tudom találgatás,leírogatás útján,hogy 11,de a képletet nem tudom rá.Ha mind különböző lenne ,akkor 35,de nem tudom a 24-et(talán 4 faktoriálisa.)mi alapján vonom le.
Ismétléses,ismétlés nélküli,kombináció/permutáció/variáció.
Lehet h van képlet is de ránézésre 3 felé venném.
3 egyforma lehet 1, mert csak pirosból van ennyi
2 egyforma lehet 2*3, mert kettőből van 2 db ami 3féleképp egészíthető ki a maradék 3féléből
3 különböző lehet 4 alatt a 3 mert 4 szín van
1+2*3+4=11
Érdemes esetszétválasztással gondolkodni:
1. eset: mindhárom egyszínű, ebből összesen 1 van (3 piros).
2. eset: pontosan 2 egyszínű, ekkor a két egyszínű golyót 2-ből választhatjuk ki (pirosból vagy zöldből), ez 2 eset, ehhez még vehetünk a másik három színből még egyet, így 2*3=6 ilyen van.
3. eset: mind különböző, ekkor a 4 színből kell 3-at kiválasztanunk, ez (4 alatt a 3)=4
Ez összesen 1+6+4=11, erre a feladatra egyébként nem hiszem, hogy van átfogó képlet.
Köszönöm a válaszokat.
Akkor az a megoldás,hogy kiszámolom ismétlés nélküli kombinációval ,amire kijön a 35(ha mind különbözne),majd levonom a 24-et(ami vagy a 4 faktoriálisa vagy a 3 piros meg a két zöldből jön ki valahogy) akkor arra nem nagyon van valami képlet.tehát,hogy pl 4 számból (1,1,2,3) 3 jegyűek előállítása pl?
még egyszer köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!